Geluksballon terug op de Nederlandse markt


Afspraken met de Voedsel en Waren Autoriteit werpen hun vruchten af

ARNHEM, 20101215 -- Sinds 1 maart van dit jaar gold een door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ingesteld handelsverbod voor de miniatuur heteluchtballonnen die de afgelopen jaren in Nederland onder namen als geluksballon en wensballon in de winkel lagen. Dankzij aanpassingen aan het product, mogen ze nu weer worden verkocht.

Eind vorig jaar zijn door de VWA met een aantal importeurs van geluksballonnen afspraken gemaakt over het veiliger maken van de oorspronkelijk uit het verre oosten afkomstige ballonnen. De kans dat een vroegtijdig dalende ballon brand zou kunnen veroorzaken, moest geminimaliseerd worden. Daarnaast werden eisen gesteld aan de gebruiksaanwijzing en moest de consument nadrukkelijk worden gewaarschuwd voor mogelijke risico's indien de ballonnen niet volgens de voorschriften werden opgelaten.

Enkele importeurs zijn er daadwerkelijk in geslaagd aan de gestelde eisen te voldoen en mogen de ballonnen nu weer op de markt brengen. Één van de belangrijkste importeurs is Alexis van der Wilde van het Arnhemse Happiness Geluksballonnen. Van der Wilde: "Gelukkig zijn we nog net op tijd voor oudejaarsavond. De ballonnen zijn een prima alternatief voor mensen die wel het nieuwe jaar in willen luiden, maar dan zonder geknal en zonder de kans zichzelf te verwonden. Het oplaten van een geluksballon is een indrukwekkend gezicht en als er een stuk of tien tegelijk worden opgelaten minstens zo spectaculair als gewoon vuurwerk."

De brander van de nieuwe geluksballon wordt aan de onderzijde afgeschermd door een zeer licht, gepatenteerd doekje van glasvezel dat is voorzien van een vuurbestendige coating. Mocht de ballon onverhoopt landen terwijl de vlam nog aan is, dan voorkomt het doekje de overdracht van het vuur op de ondergrond. Dit is uitvoerig getest op diverse soorten dakbedekking zoals riet, bitumen en kunststof.