Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 2 december 2010

VERHALEN VAN HET SCHOOLPLEIN - SCHOOLPLEINVERHALEN IN KORTFILMS

Op woensdag 15 december, om 21.30 uur, vertoont ForumImages in het kader van de manifestatie Verhalen van het Schoolplein een bijzonder documentaire en kortfilmprogramma vol schoolpleinverhalen. Het programma wordt ingeleid door Marc Schmidt en Judith Vreriks, zij maakten samen de documentaire Schoolplein.

Deze avond worden de volgende films vertoond:

Schoolplein (Marc Schmidt, Judith Vreriks, Nederland, 2005) Vanaf een hoog, onveranderlijk camerastandpunt is een schoolplein van een Amsterdamse openbare school tijdens vier jaargetijden gefilmd. Soms is het plein leeg, maar meestal wordt het bevolkt door scholieren met pauze. Ze hangen rond, maken vrienden, bekvechten, bijten van zich af en voelen zich alleen.

Tegels (Johan Rijpma, Nederland, 2008)
Door de opeenvolging van verschillende stoeptegels en beelden worden diverse bewegingen en processen zichtbaar. Zowel in de muziek als in de animatie wordt er gezocht naar een balans tussen bewuste ordening en toevallig ontstane bewegingen en melodieën, afkomstig van de tegels.

Onder het Asfalt (Sander Alt, Nederland, 2004)
Korte animatie over het verlies van de jeugdige onschuld. Een jonge scholier haalt herinneringen op aan de beschermde omgeving waarin hij opgroeide. De jongen gelooft dat de wereld aan zijn voeten ligt, totdat hij met de ontnuchterende werkelijkheid wordt geconfronteerd.

Courant d'Air (Nora Martirosyan, Nederland, 2003)
De ruimte lijkt constant in beweging te zijn door een sterke tocht, die via de wijd openstaande vensters naar binnen waait. Het huis wordt bewoond door jonge kinderen - een gelukkige jeugd in een warm, zonnig land.

Sally (Luna Maurer, Roel Wouters, Nederland, 2005) Rollende knikkers doen wat ze zelf willen. Kijk maar.

Buutvrij (Hesdy Lonwijk, Nederland, 2005)
Buutvrij van Hesdy Lonwijk is een korte aangrijpende dramafilm, een mooie verbeelding van de rol die fantasie kan spelen bij gruwelijke gebeurtenissen. De jongen Fabian heeft de ultieme plek gevonden om zich te verstoppen: zijn fantasie. Maar de realiteit haalt hem in, ook in zijn dromen...

Schoolpleinverhalen in kortfilms
Woensdag 15 december, 21.30 uur
ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Entree: ¤ 5,-
Reserveren: 050 312 04 33

Verhalen van het Schoolplein presenteert het Groninger Forum samen met Theater de Citadel, FMI Masters, RHC Groninger Archieven en de Filmbank / Eye Film Institute. Meer informatie over het project is te vinden op www.groningerforum.nl.

Groninger Forum
Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie voor iedereen. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd (naar verwachting zal dat in 2016 zijn), worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Meer informatie over het Groninger Forum is te vinden op www.groningerforum.nl. Sinds september 2010 huist de programmering van het Groninger Forum samen met filmtheater Images in ForumImages aan het Hereplein in Groningen. www.forumimages.nl