Gemeente Nijmegen

persbericht

2 december 2010

Mariken. Een duivelsdrama in middeleeuws Nijmegen

Het verhaal van Mariken van Nieumeghen, het beroemdste meisje uit de 'Nederlandse' middeleeuwen, staat centraal op een nieuwe expositie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. De expositie 'Mariken. Een duivelsdrama in middeleeuws Nijmegen' geeft de bezoeker een goed beeld van Mariken: hoe zij op een marktdag belandde in de armen van duivel Moenen, over haar losbandig leven in Antwerpen en over haar uiteindelijke redding en bekering. Ook biedt de expositie een kijkje in het Nijmegen van rond 1520. Aanleiding voor de Marikententoonstelling is het 10-jarig bestaan van de Marikenstraat in het Centrum van Nijmegen. De tentoonstelling is te zien van 16 december tot en met 21 mei volgend jaar.

De Mariken-expositie volgt het verhaal van knappe weesmeisje Mariken. Bijzondere afbeeldingen én levendige teksten tonen het intrigerende duivelsdrama, dat zich voor een belangrijk deel afspeelt in middeleeuws Nijmegen. Men kan bovendien genieten van een historische opname van een Mariken-wagenspel uit 1956 op de Grote Markt, een losbandige Antwerpse scène uit Jos Stellings beroemde Mariken film, en een duivelse Mariken-animatie van kunstenaar Bart Schouteten. De bezoeker komt beelden van verdwenen en bekende plekken tegen, zoals de stadspoorten (de Wiemelpoort), de Stevenskerk, café de Blauwe Hand, het Valkhof, de Grote Markt en de Teersdijk. 66 vrouwen en meisjes lieten zich voor de tentoonstelling fotograferen op de sokkel van het Marikenbeeld op de Nijmeegse Grote Markt. Er zijn knutselactiviteiten voor kinderen en gedurende de tentoonstelling zullen er allerlei activiteiten worden georganiseerd.

'Mariken van Nieumeghen' is een zogenaamd mirakelspel: een middeleeuws toneelstuk waarin een verloren ziel wordt gered door een wonder (mirakel). Mariken is een fictieve persoon, ze bestaat dus niet echt. Het toneelstuk behoort tot 's werelds bestsellers. Op de eerste druk uit 1518 volgden vele bewerkingen en vertalingen, zelfs in het Syrisch-Arabisch! Schrijvers en cineasten lieten zich door Marikens drama inspireren, zoals Hugo Claus en Jos Stelling. Tegenwoordig is 'Mariken' niet meer weg te denken uit het imago van Nijmegen, met zijn Marikenloop, Marikenbrood en de Mariken Winterfeesten.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Regionaal Archief Nijmegen, de Stichting gebroeders Van Limburg, het Kunsthistorisch Documentatiecentrum van de Radboud Universiteit en diverse musea uit Nederland - waaronder Museum Het Valkhof - en België. Teksten en AV-presentaties: Tijdlijn historische projecten (Clemens Verhoeven en Peter van der Heijden), vormgeving: Deel 2 visuele Communicatie.
Gemeente Nijmegen