Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Europadag 2010 - Investeren in Europa, luxe of noodzaak? Woensdag 15 december 2010, 9.30 tot 15.00 uur, Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam. Aanmelden www.sica.nl, deelname is gratis.

SICA en het Cultureel ContactPunt plaatsen het debat rond de bezuinigingen op cultuur in internationaal perspectief tijdens de Europadag op 15 december. Wat is de betekenis van Europese samenwerking in tijden van schaarse budgetten en in een tijd waarin de maatschappelijke positie van cultuur voortdurend onderwerp van discussie is? Minder geld voor cultuur in Nederland zou wel eens kunnen betekenen dat ook de Europese programma's buiten het bereik van Nederlandse culturele organisaties vallen. Deze programma's zijn immers gebaseerd op cofinanciering. Leidt dit tot een daling van het aantal Nederlandse organisaties in internationale projecten? Mist Nederland hierdoor de aansluiting bij Europa?

András Bozóki, professor voor Politicologie aan de Central European University en oud minister van Cultuur van Hongarije is key note speaker en gaat in op de vraag wat Europa de culturele sector te bieden heeft. Vervolgens is er een podiumdiscussie onder leiding van Tijn Sadée (Europacorrespondent voor de NOS radio en Wereldomroep). Hierin spreken András Bozóki, Ilona Kish (Culture Action Europe) Hedwig Fijen (Directeur Manifesta), Carla Delfos (ELIA) en Fried Kramer (Neth-ER) over de mogelijkheden, kansen en uitdagingen die de culturele sector in Europa aantreft.

In vier workshops worden daarna de volgende thema's uitgediept:
- Netwerken in Europa. Sprekers: Fried Kramer (Neth-ER), Carla Delfos (ELIA) en Jaap van Baasbank (Julidans, lid van IETM);
- European X-Factor: Pitch uw project, of luister naar anderen! Juryleden: Laurens Runderkamp (SICA), Olga Alexeeva (grant officer ECF), Christoph Jankowiski (CCP UK) en Mirjam Zegers (Artez, jurylid bij het Programma Cultuur);
- Hoe Europa-proof is uw stad/gemeente? Sprekers: Hanneke ter Veen en Erik van Weert (ERAC), Huibert Crijns (fondsenwerver bij 's-Hertogenbosch);
- Europees projectmanagement. Sprekers: Katharina Riediger (EACEA, voertaal Engels), Marc-Hector Vanderhaegen (Europese Commissie), Yasmine Ostendorf (Trans Artists) en Renée Kistemaker (Amsterdams Historisch Museum).

In de middag treedt muzikant/ theatermaker Tjerk Ridder op met 'Trekhaak Gezocht' - een Europese roadmovie. Hij reisde afgelopen jaar door Europa met een caravan, maar zonder auto! Tjerk liftte van Utrecht naar Istanbul en vertaalde zijn verhaal van Europese verbinding in een inspirerende theatervoorstelling. Daarnaast kunnen deelnemers zich verdiepen in Europese organisaties en fondsen tijdens de informatiemarkt.

SICA Dutch Centre for International Cultural Activities stimuleert de internationale activiteiten en ambities van de Nederlandse cultuursector en vormt een platform voor de meningsvorming rond het internationaal cultuurbeleid.Het Europees Cultureel ContactPunt (CCP) is onderdeel van SICA en informeert over het Europese programma Cultuur en over Europese subsidies voor internationale culturele samenwerking.