Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Onbetaalbaar Huis van de Dans voorlopig van de baan

15-12-2010 * Na anderhalf jaar van waarschuwen voor de grote financiële risico's heeft de SP wethouder Gehrels er eindelijk van overtuigd niet door te gaan met het Huis van de Dans zoals het nu voorgesteld was in Oost. SP-raadslid Maureen van der Pligt is tevreden en triest tegelijk: "De SP is altijd voorstander geweest van de bouw van een Danshuis. Het is jammer dat het er voorlopig niet komt, maar dit specifieke project had een hoog megalomaan gehalte en stevende af op een financieel debacle. We zijn blij dat de wethouder dat zelf nu ook inziet." Maureen van der Pligt
Van der Pligt wijst al sinds de zomer van 2009 op de enorme risico's in het plan voor het Huis van de Dans. Zo leek het erop dat de huur veel te hoog zou worden voor dansgezelschappen, was er geen sluitende begroting voor de exploitatie van het pand was en stond de bouwtermijn vanaf dag één onder druk. "De geest van het plan voor een gebouw waar zes dansgezelschappen en losse dansers een thuis zouden vinden raakte in het geding. Het werd een project waar een ontwikkelaar, in dit geval Stadgenoot, geld aan móest verdienen. Dat leidde ertoe dat de huur omhoog schoot, waardoor alleen de fors gesubsidieerde gezelschappen in het huis terecht zouden kunnen", aldus Van der Pligt.

Wethouder Gehrels blijkt toch niet helemaal doof te zijn geweest voor de kritiek van de SP, ook al duurde het een jaar voor die kritiek daadwerkelijk landde. Van der Pligt: "En dat is wel een beetje jammer, want in dat jaar is weer veel geld aan voorbereidingskosten uitgegeven, voor een huis dat er dus niet komt. Dat blijft toch zuur."