Ingezonden persbericht

Persbericht

Grote subsidie voor onderzoek naar de stamboom van immuuncellen

ERC Advanced Grant voor Ton Schumacher

Amsterdam, 15 december 2010

De European Research Council (ERC) heeft een Advanced Investigators Grant van 2,5 miljoen euro toegekend aan Ton Schumacher, onderzoeker van het Nederlands Kanker Instituut ­ Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Met dit geld zal Schumacher onderzoek doen naar celdifferentiatie via een soort 'vaderschapstest' voor immuuncellen.

Vaderschapstest
Het onderzoek van Schumacher richt zich op de ontwikkeling van nieuwe technologieën waarmee individuele (immuun)cellen kunnen worden voorzien van genetische markers. Deze genetische markers stellen de onderzoeker in staat om te bepalen of celpopulaties, met bijvoorbeeld een verschillende functie of locatie, van dezelfde voorlopercellen afkomstig zijn.
Schumacher noemt het zelf "een soort vaderschapstest voor immuuncellen". Hiermee kan de celdifferentiatie, de verscheidenheid aan en verspreiding van cellen, in proefdiermodellen worden gevolgd. Deze kennis is van belang voor een succesvolle aanpak van virussen en tumorcellen via vaccinatie of immuuntherapie.

Grensverleggend
De ERC, sinds 2006 actief om grensverleggend onderzoek te stimuleren, is een Europese organisatie die jaarlijks grants toekent aan de grootste wetenschappelijke talenten in Europa. Met de toekenning van de grant aan Schumacher scoort het in Amsterdam gevestigde NKI-AVL bijzonder goed. Vorig jaar en begin dit jaar kende het ERC ook al drie grants toe aan de onderzoeken van Rene Bernards, Titia Sixma en Jacques Neefjes.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Voorlichting van het NKI-AVL, Daniëlle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.

Het Nederlandse Kanker Instituut (NKI), dat sinds 1913 bestaat, is het belangrijkste centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. Het onderzoek dat hier wordt verricht houdt verband met vragen over het ontstaan van kanker en de mogelijkheden kanker te behandelen. Het NKI is uniek vanwege het hoge niveau van het wetenschappelijk kankeronderzoek. In Nederland is het NKI het enige instituut dat volledig gespecialiseerd is in kanker.
Het NKI zit onder één dak met een in kanker gespecialiseerde kliniek: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis diagnosticeert en behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland. Eén van de belangrijkste voordelen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg onder één dak is dat uitkomsten van het onderzoek snel kunnen worden vertaald naar de klinische praktijk.
In 2013 zal ook het Nationaal Kinder Oncologisch Centrum (NKOC), dat als doel heeft een topziekenhuis voor kinderen met kanker in Nederland te worden, op het terrein van het NKI-AVL worden gebouwd. Onderzoek naar en behandeling van kinderkanker zullen hier op één plaats samenkomen.