Trefwoorden: kanker, darmkanker, rood vlees, nitrosamines, N-nitroso
verbindingen
Promotie drs. Dennie G.A.J. Hebels
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Promotor: prof.dr. J.C.S. Kleinjans. Co-promotores: dr. T.M.C.M. de
Kok; dr. L.G.J.B. Engels, Orbis MC Sittard.
Titel: "Toxicogenomic Responses to N-Nitroso Compound Exposure in
Relation to Human Colorectal Cancer Risk"
Donderdag 16 december 2010, 10.00 uur
In dit onderzoek wordt aangetoond dat een dieet met veel rood vlees
leidt tot veranderingen in de activiteit van genen in de darm die het
risico op darmkanker kunnen verhogen. Dat kan verklaren waarom de
inname van rood vlees al jaren in verband wordt gebracht met de
ontwikkeling van darmkanker. Verondersteld werd dat rood vlees een
groep stoffen, nitrosamines genaamd, in de darm zou verhogen en dat die
stoffen vervolgens de genactiviteit zouden beïnvloeden. Dit blijkt niet
zo te zijn, rood vlees verhoogde de vorming niet. De aanwezige
nitrosamines brachten wel kankerverwekkende veranderingen in de
genactiviteit teweeg, maar deze veranderingen zijn dus niet direct aan
het eten van rood vlees te wijten.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University