Gemeente Delfzijl

Gemeenteraad besluit over Windpark Delfzijl Noord

Tijdens de vergadering van 16 december neemt de gemeenteraad van Delfzijl een besluit over het bestemmingsplan Windpark Delfzijl Noord.

Het college van B&W stelt de raad voor dit gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen, nadat het op 18 november had verzocht de bespreking en besluitvorming hierover een maand uit te stellen. Aanleiding hiervoor waren vragen tijdens het Rondetafelgesprek van 2 november en een verzoek van windparkontwikkelaar Millenergy om een aanpassing van het bestemmingsplan, omdat twee windmolens op de Pier van Oterdum meer ruimte nodig hebben.

Rondetafelgesprek
Tijdens het Rondetafelgesprek van 2 november gaven Akzo Nobel en BioMCN aan dat op basis van het bestemmingsplan het voor hen niet duidelijk is wat exact de risicoâs zijn van het windpark. Het college heeft de externe veiligheid uitvoerig laten onderzoeken. Hieruit blijkt dat de externe veiligheid voldoende is gewaardborgd volgens de wettelijke voorschriften.

Verzoek Millenergy op basis van zienswijze Waddenvereniging Het college heeft een ingebrachte zienswijze van de Waddenvereniging in het bestemmingsplan verwerkt. De zienswijze houdt in dat in het windpark alleen identieke windturbines worden gebouwd. En dat de afstand tussen de windmolens gelijk is. De gevolgen van deze aanpassing in het bestemmingsplan voor het windpark heeft Millenergy onderzocht. De windparkontwikkelaar bracht alle mogelijke windturbineopstellingen in kaart. Daaruit bleek dat de bouwvlakken voor twee windmolens op de Pier van Oterdum te klein waren.

Maximaal twintig windmolens
Met een nieuw bestemmingsplan verleent de gemeente medewerking aan maximaal twintig windmolens op de Schermdijk en Pier van Oterdum. De realisatie van een windpark levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, provincie en rijk. Het windpark kan minimaal 85 miljoen kilowattuur energie per jaar opwekken, dit staat ongeveer gelijk aan het verbruik van 25.000 huishoudens. Het opgewekte energie wordt geleverd aan een landelijke energienet.