Vietnamese kunstenaar Dinh Q. Le opent eerste expositie in Nederland

02/12/2010 11:03

Prins Claus Fonds

Scars & Other Remnants te zien in de Prins Claus Fonds Galerie van 16 december 2010 tot 18 maart 2011

Scars & Other Remnants (Littekens & Andere Overblijfselen), de eerste solotentoonstelling van de Vietnamese kunstenaar Dinh Q. Le in Nederland, opent op woensdag 15 december om 17.00 uur in de Prins Claus Fonds Galerie in aanwezigheid van de kunstenaar. Dinh Q. Le (1968) wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke hedendaagse Vietnamese kunstenaars, en is een van de elf 2010 Prins Claus Prijs laureaten. Het werk van Dinh Q. Le is uitgebreid internationaal tentoongesteld en was afgelopen juli nog te zien in een solotentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, waar zijn werk tevens is opgenomen in de permanente collectie. Dinh Q. L(ee) studeerde aan de School of Visual Arts in New York maar woont en werkt in Vietnam.

Dinh Q. Le groeide op in Vietnam tijdens de Vietnam oorlog en emigreerde samen met zijn ouders op tienjarige leeftijd naar de VS. Hij studeerde in New York en werd gedurende zijn tijd in de VS sterk beïnvloed door Hollywood en de weergave van zijn geboorteland door Hollywoodfilms en Westerse media. Hij ontwikkelde een nieuwe complexe kunsttechniek: een combinatie van traditionele Vietnamese ambachtskunst en verschillende tradities, geschiedenissen en realiteiten. Deze 'surrealistische geheugenlandschappen' zijn een dramatisch portret van de schizofrene werkelijkheden van ballingen en migranten.

Op 25 jarige leeftijd keerde Dinh Q. Le terug naar zijn geboorteland en zette daar zijn onderzoek naar tegenstrijdige werkelijkheden voort. Een krachtig voorbeeld van deze zoektocht is South China Sea Pishkun (2009), een 3D animatiefilm die laat zien hoe helikopters massaal in de Zuid-Chinese Zee stortten tijdens de panische terugtrekking van de VS uit Saigon. Andere werken onderzoeken genocide, de glamour van het consumeren in arme gebieden, en de promotie van Vietnam als een idyllisch paradijs voor toeristen. De Scars & Other Remnants expositie in de Prins Claus Fonds Galerie toont een verscheidenheid van zijn werken, waaronder South China Sea Pishkun, geweven foto's en zijn Damaged Genes installatie.

Dinh Q. Le is medeoprichter van twee instellingen voor Vietnamese kunstenaars: de Vietnamese Foundation for the Arts in Los Angeles (dat het isolement bestrijdt van Vietnamese kunstenaars door middel van uitwisselingen en samenwerking) en Sán Art, de eerste onafhankelijke non-profit galerie in Ho Chi Minhstad, die lokale en internationale tentoonstellingen loopt.

Prins Claus Prijs

De Prins Claus Prijs (van EUR 25.000,-) eert Dinh Q. Le voor zijn krachtige creatieve werk dat verschillende constructies van de werkelijkheid onderzoekt, voor de inspiratie en praktische kansen die hij jonge kunstenaars biedt, en voor zijn ondersteuning van de vrije meningsvorming en hedendaagse visuele uitingsvormen te midden van onverschilligheid en vijandigheid. De Prins Claus Prijs zal in 2011 in Vietnam worden uitgereikt aan Dinh Q. Le door de Nederlandse ambassadeur.

Scars & Other Remnants is te zien van 16 december 2010 tot 18 maart 2011 in de Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603 te Amsterdam. De galerie is geopend op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Dinh Q. Le opent de tentoonstelling op woensdag 15 december om 17.00 uur. De opening is vrij toegankelijk.





http://www.princeclausfund.org