Hogeschool Windesheim

Persbericht, 9 december 2010

Is het nodig dat een kennisinstelling socialmediarichtlijnen opstelt voor haar studenten? En hebben online uitingen gevolgen voor jouw online identiteit? Tijdens het debat over socialmediarichtlijnen gaan studenten en medewerkers van Windesheim met elkaar in discussie over een mogelijke gedragscode voor studenten en hoe je professioneel omgaat met social media. De opleiding Journalistiek organiseert het debat, dat plaatsvindt op donderdag 16 december van 15.00 â 17.30 uur, in het mediacafé in gebouw X op Windesheim in Zwolle. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te discussiëren.

De grens tussen persoonlijke en openbare informatie vervaagt door het gebruik van social media. Berichten op Twitter zijn zichtbaar voor iedereen. Maar denk je daar wel aan als je iets plaatst? En neem je daar je verantwoordelijkheid wel voor? Daarnaast is een belediging of klacht ook makkelijker geplaatst. Misschien omdat het effect beperkter lijkt? Of om de confrontatie uit de weg te gaan?

Discussie opgelaaid
De afgelopen week werd veel getwitterd over een twitterrichtlijn voor journalistiekstudenten van Windesheim. Aanleiding was een artikel in de hskwinâ, de hogeschoolkrant van Windesheim, waarin de zin en onzin van gedragsregels binnen social media werd belicht. Hierin werd ingegaan op een beledigende tweet van een student over een docent. De discussie over een twitterrichtlijn voor studenten werd daardoor opgelaaid.

Is het op Windesheim tijd voor een dergelijke gedragscode? Er zijn voors te bedenken, maar zeker ook tegens. Tijd voor een inhoudelijk debat.

Programma
Internetjournalist Francisco van Jole verzorgt de inleiding. Thed Brans, docent van de opleiding Journalistiek, is discussieleider. Daarnaast wordt iedereen (gebruikers van social media, experts hierin en overige geïnteresseerden) uitgenodigd om mee te praten. Tijdens het debat komen onder andere aan de orde:

* Wat is je online identiteit en welke invloed hebben uitingen op social media hierop?

* Verraden fotoâs op facebook of hyves je intieme/persoonlijke momenten?

* Hoe ga je als student professioneel om met social media?
* Zou er een etiquette moeten gelden voor (journalistiek)studenten? Â