Gemeente Zoetermeer

Wethouder Edo Haan reikt Wereldwinkel Zoetermeer prijs uit

Edo Haan (wethouder stedenband) reikt donderdag 16 december twee prijzen uit aan de winnaars van een echte Piet Hein Eek. Hij doet dit om 16.00 uur in de Wereldwinkel aan de Dorpsstraat 107. In de nationale Fairtrade Week die plaatsvond van 21 t/m 30 oktober 2010 draaide alles om Fair-Wisselen. Klanten werden opgeroepen hun cadeau eens te kopen in de Wereldwinkel. Met hun aankoop gaven ze boeren en ondernemers in ontwikkelingslanden de kans hun bedrijf op te bouwen en hun leefomstandigheden te verbeteren. En hierbij maakten ze zelf kans een echte Piet Hein Eek te winnen.

Werkgelegenheid voor vrouwen
Piet Hein Eek is een bekende Nederlandse ontwerper die speciaal voor de Wereldwinkel een prachtige serie vazen en schalen ontwierp. Hij werkte samen met pottenbakkers in Vietnam. Het resultaat: opvallende vazen van keramiek waarin Vietnamese decoraties en moderne vorm samengaan. "Ik wilde graag gebruik maken van traditionele motieven. Door die op een net iets andere manier toe te passen, kunnen die ineens heel modern worden. Maar ja, de glazuurschilders decoreren hun vazen al eeuwenlang op dezelfde manier. En dan komt er een eigenwijze Hollander die zegt dat je de bamboestengels juist onregelmatig op de vazen moet zetten. Na veel schetsen kwamen we tot de volgende vier motieven: met bamboe, bloesem, kraanvogels en bloemen", vertelt Eek. De keramiekfabriek is aangesloten bij de organisatie Mai Vietnamese Handicrafts, die als doel heeft om werkgelegenheid te creëren voor vooral vrouwen.

Fairtrade
De Wereldwinkel is dé fairtrade cadeauwinkel van Nederland. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. De 12.500 vrijwilligers in 375 Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat het in de wereld ook anders kan. Dat armoede wél bestreden kan worden. Koop je een cadeau in één van deze winkels, dan draag je daaraan bij.