Gemeente Soest

De gemeenteraad vergadert op 16 december 2010

13 december 2010

Op donderdag 16 december 2010 vergadert de gemeenteraad. Wij nodigen u uit hierbij aanwezig te zijn.

Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.

Treasurystatuut

In het treasurystatuut worden financiële risico's inzichtelijk gemaakt en worden voorwaarden geschapen om risico's te beperken. Het treasurystatuut dient eens per vier jaar door de raad herbevestigd te worden. Er worden geen inhoudelijke aanpassingen voorgesteld ten opzichte van het huidige treasurystatuut.

Voorbereidingsbesluiten Soestdijkse Grachten, Klaarwater, De Eng en Soesterberg-Noord

De raad wordt gevraagd om voor bovenstaande gebieden een voorbereidingsbesluit te nemen omdat een nieuw bestemmingsplan voor de gebieden in de maak is. Met dit besluit worden ongewenste ontwikkelingen tegengegaan omdat alle aanvragen voor een omgevingsvergunning aangehouden worden.

Verordening wet inburgering

De raad wordt voorgesteld de Verordening Wet inburgering te actualiseren als gevolg van een aantal wijzigingen in de Wet inburgering. De aanpassingen hebben betrekking op de vrijwillige inburgering, het persoonlijk inburgeringsbudget, het staatsexamen Nederlands als tweede taal en de taalkennisvoorziening.

Krediet onderwijshuisvesting 2011

Aan de raad wordt gevraagd een krediet van EUR 966.705,38 beschikbaar te stellen voor investeringen in de onderwijshuisvesting. De investeringen zijn benodigd voor de uitbreiding van het Griftland College en voor onderwijskundige vernieuwingen aan de 1e van der Huchtschool.

Gemeentelijke ombudsman

Naar aanleiding van het ontslag van de gemeentelijke ombudsman de heer mr. Spruit in mei 2010 dient de raad een nieuwe ombudsman te benoemen. Tevens is de invulling van de ombudsfunctie heroverwogen. Voorgesteld wordt om de heer mr. Pothuizen te benoemen als gemeentelijk ombudsman en de heer mr. drs. Schellekens als zijn plaatsvervanger.

Benoeming leden rekenkamercommissie Soest

Met het aflopen van de benoemingstermijn van drie leden van de rekenkamercommissie, waaronder de voorzitter, is er na het zomerreces een wervingsprocedure gestart om drie nieuwe leden voor de rekenkamercommissie te vinden. Voorgesteld wordt de volgende personen voor een periode van drie jaar te benoemen tot lid van de Rekenkamercommissie Soest: de heren Elenbaas, Doorakkers en Walraven en de dames Van Bruggen en Grooters.

Uitwerking Masterplan Soesterberg

De raad wordt voorgesteld de Uitwerking Masterplan Soesterberg d.d. 4 oktober 2010 vast te stellen en een voorbereidingskrediet van EUR 750.000 ter beschikking te stellen voor de uitvoering van werkzaamheden voorzien in 2011.

Initiatiefvoorstel VVD, Soest 2002, PvdA en Leefbaar Soest inzake nieuwbouw Groot Engendaal

Bovenstaande partijen stellen voor de locatie aan de Inspecteur Schreuderlaan te gebruiken voor de realisatie van nieuwbouw voor Groot Engendaal en het college te verzoeken voortvarend de werkzaamheden voor de noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan op te pakken.

Najaarsnota 2010

De raad wordt voorgesteld de Najaarsnota 2010 vast te stellen. De Najaarsnota is gebaseerd op de gegevens tot medio september van dit jaar en geeft per saldo een positief budgettair effect van EUR 442.000, zodat het actuele begrotingssaldo over 2010 wordt geprognosticeerd op voordelig EUR 654.000.

Afscheid van raadslid René Corbeij en installatie van nieuw toe te laten raadslid

Raadslid René Corbeij van GGS stopt met zijn werkzaamheden als raadslid. Hij had infrastructuur, veiligheid, ruimtelijke ontwikkeling, onderwijs en opvang in zijn portefeuille. Hij zal opgevolgd worden door Roland Wiekamp die zich gaat richten op financiën, economie en zorg. Roland Wiekamp zal in deze vergadering geïnstalleerd worden.

Agenda en bijbehorende stukken