FNV KIEM

Na `de Schreeuw' nu `het Optreden' - Protest-optredens op stations

dinsdag 14 december 2010

Vele artiesten geven donderdag 16 december een gratis voorstelling op een station in of vlakbij hun eigen woonplaats. Met de gratis concerten, shows en acts protesteren ze tegen de voorgestelde btw-verhoging van 6% naar 19% op de podiumkunsten.

Weer een actie?
Een volgende actie is inderdaad broodnodig. Het gaat dit keer niet om de subsidiëring van gezelschappen, niet om de prijsverhoging van kaartjes. Deze actie vraagt aandacht voor groepen die niet zo snel hun stem laten horen. Groepen die ook graag willen genieten van kunst, maar dat door de btw-verhoging minder of niet kunnen: scholen, buurthuizen, verzorgingshuizen, organisaties van bejaarden en gehandicapten.

Onder het motto `het is nooit te laat om van je te laten horen' beginnen de voorstellingen op het symbolische tijdstip van één voor twaalf, 11.59 uur. De acts zijn op busstations en in NS-stationshallen, verspreid over heel Nederland, van Limburg tot Groningen, te zien. Na De Schreeuw om Cultuur, waar op 20 november tienduizenden Nederlanders aan meededen, organiseert de protesterende cultuursector nu `Het Optreden'.

Volgens organisator en theaterproducent Giel van Dam zijn de gevolgen van een eventuele btw-verhoging erg groot voor alle individuele (zzp)-artiesten, kleine theatergroepen en muzikanten in Nederland. `Zij spelen niet in de grote zalen zoals de bekende artiesten en gezelschappen, maar juist in buurthuizen, op scholen, personeelsfeesten en in kleine theaters.' Een prijsverhoging van 13% is voor een school of buurthuis erg veel en dus zal er minder geboekt worden. Het zijn gedreven en idealistische artiesten,wiens werk om zeep geholpen dreigt te worden. Hun publiek van volwassenen, jongeren en kinderen zal het plezier van theater en muziek én de mogelijkheid om er zelf mee aan de slag te gaan ontnomen worden.

Eerste Kamer stemt
De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de btw-verhoging van 6% naar 19%, maar op 20 december stemt de Eerste Kamer erover.