Openbaar Ministerie

Eerste digitale zitting met mobiel OM-dossier op iPad

14 december 2010 - Ressortsparket Amsterdam

Op donderdag 16 december as. vindt in Amsterdam de eerste digitale strafrechtzitting in hoger beroep plaats waarbij sprake is van een mobiel elektronisch dossier NIAS (geautomatiseerd systeem voor strafzaken in hoger beroep).

De strafdossiers voor voornoemde zitting zijn op een iPad geplaatst. Via deze iPad kan de advocaat-generaal overal waar hij/zij dat wil de zaken voorbereiden. Ook kan in de zittingszaal vanaf de iPad gerequireerd worden. Er komt dus zowel in de voorbereiding als ook in de zittingszaal geen papier meer aan te pas. Het elektronisch dossier maakt de werkprocessen minder gevoelig voor menselijke fouten. De kans dat originele (papieren) stukken zoekraken wordt verkleind.

Uiteraard is ook gedacht aan het veilig gebruiken van de iPad. Er zijn beveiligingsmaatregelen getroffen in het apparaat zelf en er is een protocol opgesteld voor het veilig plaatsen van een strafdossier op de iPad.

De Landelijke Ressortelijke Organisatie loopt met het mobiele elektronisch dossier binnen het Openbaar Ministerie voorop.

In 2008 is het Elektronisch Dossier NIAS ontwikkeld. Op alle locaties in het land wordt nu met een elektronisch dossier NIAS met succes een groot aantal hoger beroepszaken digitaal behandeld.