Vrije Universiteit Amsterdam

De theologie van Hendrikus Berkhof


* Startdatum: 16-12-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: The theology of Hendrikus Berkhof. A critical analysis of aspects of a contemporary design of Mediation Theology


* Spreker: J.P. Gavera


* Promotor: prof.dr. A. van de Beek


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

John Peter Gavera ging na of theoloog HendrikusBerkhof erin geslaagd is de groeiende kloof tussen het christelijk geloof en de moderne cultuur in een diepgaand geseculariseerde tijd te overbruggen. Zijn conclusie is dat zijn werk weliswaar een indrukwekkende en gepassioneerde poging is, maar dat het controversiële karakter ervan veroorzaakt dat het niet overtuigend is.

Als kerkelijk hoogleraar dogmatiek en bijbelse theologie bij de Rijksuniversiteit Leiden (1960-1981), als voorzitter van de Nederlandse Raad van Kerken (1974-1983) en als vruchtbaar en helder schrijver, verwierf de Nederlandse theoloog Hendrikus Berkhof (1914-1995) nationaal en internationaal erkenning. Niet alleen onder theologen maar ook onder een breder publiek, met werken zoals Christus en de machten, Christus de zin der geschiedenis, De leer van de Heilige Geest, zijn opus magnum Christelijk geloof. Een inleiding in de geloofsleer en tenslotte zijn belangrijke werk Zweihundert Jahre Theologie. Ein Reisebericht.

Berkhofs theologie is tegelijkertijd uitdagend en controversieel. Zijn zorg was de groeiende kloof tussen het christelijk geloof en de moderne cultuur in een diepgaand geseculariseerde tijd. Zijn doel, met name in Christelijk geloof, was om deze kloof te overbruggen door het evangelie op zo'n duidelijke en bijdetijdse manier te herinterpreteren dat het een reële optie voor moderne mensen zou worden. Gavera is de eerste die een relatief omvattende evaluatie van de theologie van Berkhof geeft, en zijn studie kan zo dienen als een zinvolle bijdrage aan het theologisch onderzoek en anderen inspireren tot verder onderzoek van Berkhofs theologie.

Een deel van het proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam