Vrije Universiteit Amsterdam

Osteoporose: risicofaktoren en diagnostiek


* Startdatum: 16-12-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Osteoporosis: risk factors and diagnostic approach


* Spreker: N.O. Kuchuk


* Promotor: prof.dr. P.T.A.M. Lips


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Lage niveaus van biologisch beschikbare oestradiol en testosteron wijzen op een hoge botombouw, lage botdichtheid en een hoog risico op osteoporotische fracturen zowel bij mannen als vrouwen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Natalia Kuchuk.

Osteoporose is een aandoening waardoor de botten dunner en zwakker worden en gemakkelijk kunnen breken. Wanneer osteoporose tijdig wordt behandeld neemt de kans op verdere botbreuken af. Na de menopauze leidt tekort aan oestrogeen tot een toename in botafbraak. Vitamine D-gebrek op oudere leeftijd kan ook bijdragen tot osteoporose. Binnen de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) onderzocht Kuchuk of er een verband is tussen serum oestradiol, testosteron, vitamine D enerzijds en de botdichtheid, de markers van botombouw en fractuurincidentie anderzijds.

Kuchuk vond ook dat de gezondheid van het bot en fysieke prestatie bij oudere personen beter zijn wanneer de vitamine D-spiegel hoger is dan 50 nmol/L. Bij een studie naar vitamine D-status bij 7441 postmenopauzale vrouwen met osteoporose uit 29 landen bleek welvaart, naast de breedtegraad, met name in Europa een belangrijke factor te zijn voor vitamine D-status. Ze onderzocht de opsporing van osteoporose bij 554 patiënten met een recente fractuur. Vertebral Fracture Assessment (VFA) is een eenvoudig instrument om gelijktijdig met de botdichtheidmeting bestaande wervelfracturen vast te stellen. De therapietrouw van de patiënten kan worden bevorderd door regelmatige follow-up via vragenlijsten of telefoon.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam