Al Jazeera host Rageh Omaar in Nederland voor Talkshow in DeLaMar

15/12/2010 16:38

Prins Claus Fonds

Al Jazeera nieuwspresentator Rageh Omaar in Nederland voor Talkshow in DeLaMar theater

Morgen, donderdag 16 december, zal Al Jazeera nieuwspresentator Rageh Omaar de Frontiers of Reality Talkshow presenteren in het DeLaMar Theater in aanwezigheid van ZKH Prins Friso en Sofiane Hadjadj en Selma Hellal van Barzakh Editions. De Algerijnse uitgever Barzakh Editions ontvangt op vrijdag de Grote Prins Claus Prijs 2010. Rageh Omaar (1967) is een Somalisch-Britse nieuwspresentator en schrijver. Hij was voorheen correspondent voor BBC World in Irak en stapte in 2006 over naar Al Jazeera English, waar hij o.a. de documentaireserie Witness presenteerde. Tegenwoordig presenteert hij The Rageh Omaar Report, een maandelijkse documentaire. Rageh Omaar is in Nederland op uitnodiging van het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

De Frontiers of Reality Talkshow zal zich richten op verschillende en veranderende realiteiten in Iran en Afghanistan, landen die doorgaans in het nieuws zijn vanwege oorlog en onderdrukking. Een nationale en internationale visie op de 'realiteit' in Nederland zal ook door diverse denkers en journalisten worden besproken.

Rageh Omaar zal spreken met onder andere:


- Maziar Bahari, journalist/filmmaker, Iran, schrijft voor Newsweek, co-redacteur van de Prince Claus Fund Library Publicatie Transit Tehran: Young Iran and Its Inspirations;


- Thomas Erdbrink, journalist, Nederland, correspondent in Iran voor The Washington Post en het NRC Handelsblad;


- Nader Nadery, lid van de Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie, voorzitter van de Free and Fair Elections Agency (FEFA), Kaboel, Afghanistan;


- Jolyon Leslie, CEO Aga Khan Trust, Afghanistan, architect, co auteur van Afghanistan: the Mirage of Peace;


- Russell Shorto, auteur en directeur van het John Adams Institute in Amsterdam, Nederland, schrijft voor de New York Times Magazine;


- Samira Bouchibti, journalist en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA, Nederland.

De Talkshow vindt plaats in de Wim Sonneveldzaal en vangt aan om 16.00 uur. Het programma duurt tot ca. 17.30 uur en is vrij toegankelijk (voertaal Engels). Er zijn nog kaarten beschikbaar. Circa 150 internationale gasten van het Prins Claus Fonds zullen tevens aanwezig zijn bij de Talkshow.

De Grenzen van de Realiteit talkshow is een onderdeel van het Internationaal Kunstprogramma van het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Personen uit de gehele wereld worden uitgenodigd naar Amsterdam om actuele onderwerpen te belichten door middel van mode, beeldende kunst, fotografie, film, muziek en dans. Eerder organiseerden beide fondsen de fototentoonstelling Gentlemen of Bacongo in de galerie van het Prins Claus Fonds en een Fashion Battle tijdens de Amsterdam International Fashion Week en bracht het kunstprogramma Cambodjaanse dans en een Rwandese vrouwendrumgroep naar Amsterdam.

Speeddating bijeenkomst

Voorafgaand aan de Talkshow organiseert het Prins Claus Fonds een Speeddating bijeenkomst in het DeLaMar theater. Tijdens deze bijeenkomst ontmoeten honderd internationale gasten van het Fonds hun Nederlandse counterparts. In korte ontmoetingen van 15 minuten maken zo'n honderd Nederlandse culturele professionals kennis met internationale vakgenoten, met als doel het samen ontwikkelen van projecten en het versterken van hun netwerk. Het Prins Claus Fonds werkt hierbij samen met een groot aantal Nederlandse fondsen en sectorinstituten, waaronder de Mondriaan Stichting, Fonds Podiumkunsten, Erfgoed Nederland en het Nederlands Architectuur Instituut.





http://www.internationalekunstinamsterdam.nl