Groot onderzoek naar Nederlandse belegger: alles kaarten op China

16/12/2010 10:00

Schroders

Amsterdam, 16 december 2010 - Schroders laat groot onderzoek naar Nederlandse belegger verrichten door TNS Nipo: onzekerheid door crisis en hoge verwachtingen van China.


-Crisis leerde beleggers harde les over risico


-Beleggers nog zeer terughoudend en willen zekerheid


-Groot verlies in vertrouwen in de VS als beleggingsregio

De Nederlandse particuliere belegger is er massaal van overtuigd dat China dé economische grootmacht van de komende tien jaar zal worden. Maar liefst 73% is die mening toegedaan. Toch heeft maar een heel klein deel van de beleggers het plan om de komende zes maanden geld te beleggen in de Chinese aandelenmarkt. Deze opmerkelijke uitkomst blijkt uit een onderzoek van asset manager Schroders uitgevoerd door TNS Nipo onder Nederlandse beleggers. Slecht één op de acht beleggers voegt de daad bij het woord en wil meer in China beleggen. Het onderzoek wilde in kaart brengen wat de gevolgen van de financiële crisis zijn geweest op de emoties en de risicobereidheid van de Nederlandse belegger.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse particuliere belegger door de financiële crisis een harde les heeft geleerd over het risico van beleggen. De helft van de beleggers zegt na de crisis een groter risicobewustzijn te hebben en kiest nadrukkelijk voor zekerheid. Maar liefst 85% van die groep zegt in zijn beleggingskeuzes uit te gaan van meer of veel meer zekerheid. Op dit moment is de Nederlandse belegger nog zeer voorzichtig en slechts twee op de tien beleggers willen binnenkort een deel van hun spaargeld weer op de beurs beleggen in aandelen. De particuliere belegger blijkt vooral behoefte te hebben aan veilige beleggingen.

Beleggingsfondsen populair

Onder de Nederlandse belegger is beleggen in beleggingsfondsen zeer populair. Negen uit tien beleggers heeft beleggingsfondsen in zijn bezit, terwijl zes uit tien belegt in individuele Nederlandse aandelen. Het beleggen via fondsen is populair omdat beleggers het aspect van risicospreiding belangrijk vinden. Dit werd door meer dan de helft van de beleggers genoemd als grootste voordeel. Van een massaal overstappen naar beleggingsfondsen is echter geen sprake want slechts 20% van de Nederlandse beleggers heeft meer dan 60% van hun vermogen in beleggingsfondsen gestopt. Het grootste deel van de beleggers houdt nog vast aan het traditioneel beleggen in individuele aandelen en obligaties voor het grootste deel van hun vermogen.

VS beschouwd als zeer risicovol

Terwijl China als kansrijk wordt gezien, stijgt de Verenigde Staten met stip op de lijst van meest risicovolle beleggingsgebieden. De Nederlandse particuliere belegger verliest in hoog tempo het vertrouwen in de Verenigde Staten als betrouwbare economie. Gevraagd naar de regio/ land met het grootste beleggingsrisico noemen bijna evenveel beleggers de Verenigde Staten als Afrika.

Op dit moment belegt eenderde deel van de Nederlandse belegger specifiek in de Verenigde Staten en daarmee is het land nummer drie op de lijst van populaire beleggingsregio's. Slechts 7% overweegt nieuw geld te beleggen in Amerikaanse aandelen. En maar liefst 19% van de Nederlandse beleggers zien de Verenigde Staten als het meest risicovolle land om in te beleggen. Daarmee staat het land zoals gezegd bij evenveel beleggers in de gevarenzone als Afrika.

Commentaar Schroders' Fred van der Stappen

Fred van der Stappen, head intermediary van Schroders Benelux en opdrachtgever van het onderzoek, zegt: "Dit onderzoek biedt voor het eerst inzicht in wat de financiële crisis sinds 2008 heeft gedaan met de emoties van de Nederlandse belegger. Duidelijk is dat de belegger weliswaar risico wil lopen en rendement wil behalen, maar dat dat risico gepaard moet gaan met meer zekerheden. Het juist inschatten van de markt is door de sterke beweeglijkheid en onverwachte gebeurtenissen erg moeilijk gebleken. Daardoor zijn veel beleggers onzeker geworden en is de waarde van goed beleggingsadvies nog belangrijker geworden. Daarom is het van belang dat de particuliere belegger zich terdege laat informeren over de risico's en kansen door ter zake kundige professionals."

Over het onderzoek

De Schroders Beleggingsbarometer is uitgevoerd door TNS Nipo onder een grote groep particuliere beleggers met een vrij belegbaar vermogen van meer dan 50.000 euro die gebruik maakt van een beleggingsadviseur. Doel van het onderzoek was meer inzicht krijgen in wat de financiële crisis heeft gedaan met de Nederlandse belegger en zijn idee van risico en verwachtingen voor de toekomst.





http://www.schroders.com


Noot voor de redactie:

Voor de media,