EY ICT Barometer: Aanbestedingsproces fraudegevoelig en onbetrouwbaar

16/12/2010 10:00

Ernst & Young

Ernst & Young ICT Barometer: Aanbestedingsproces fraudegevoelig en onbetrouwbaar

Rotterdam, 16 december 2010 - In de meeste recente ICT Barometer deed Ernst & Young onderzoek naar ICT en de overheid. Uit dit onderzoek blijkt dat de fraudegevoeligheid bij aanbestedingen groot is. 77% van de bedrijven die deelnemen aan aanbestedingsprocedures is het hier mee eens en 54% zegt dat het proces onbetrouwbaar is.

De fraudegevoeligheid en onbetrouwbaarheid in het proces van aanbestedingen wordt door de bedrijven die deelnemen aan aanbestedingen hoog ingeschat. Ook wordt het aanbestedingsproces als niet soepel (75%), oneerlijk (58%), onduidelijk (61%) en tijdrovend (68%) gezien. Anderzijds geeft 68% aan dat het aanbestedingsproces niet ideaal is, maar beter dan niets.

Per jaar koopt de overheid via aanbestedingen voor ongeveer 57 miljard euro in. Van dit bedrag wordt 18 miljard euro op Europees niveau aanbesteed. Jaarlijks vinden er minimaal 4.000 aanbestedingen plaats. Gemiddeld kost een aanbesteding tussen de 10.000 euro en 25.000 euro. Volgens Peter Kits, advocaat bij Holland Van Gijzen ligt er bij de aanbestedende diensten vaak te veel focus op laagste prijs. De inschrijver die zich concentreert op kwaliteit en de meest passende aanbieding, loopt daardoor vaak de opdracht mis.

Inkooporgaan

Guill van den Boom, partner bij Ernst & Young: "Het zou goed zijn als het administratieve deel van de aanbestedingsprocessen verder gestandaardiseerd wordt. Daarbij kan worden gedacht aan het jaarlijks deponeren van documenten zoals uittreksels van Kamer van Koophandel, kwaliteitscertificaten en informatie over de financiële positie bij een centraal inkooporgaan. Dit orgaan zou moeten worden ingesteld door overheden. Hiermee kan een aanzienlijke administratieve lastenverlichting worden gerealiseerd."