Gebrekkige communicatie frustreert draagvlak technologie

16/12/2010 10:08

De Boer Communicatie

Onderzoek toont gat tussen theorie en praktijk

(Amsterdam, 16 december) - Om technologie te kunnen toepassen is draagvlak onder de bevolking nodig. Beleidsmakers en ingenieurs erkennen dat, maar tussen theorie en praktijk gaapt een groot gat. Dat zegt communicatiespecialist ir. Remco de Boer in het nieuwste nummer van technologietijdschrift De Ingenieur. "De dialoog met risicoallergische burgers vraagt om een combinatie van argumenten, empathie én daadkracht."

Voor zijn onderzoek analyseerde De Boer honderden rapporten, persberichten, krantenartikelen en voorlichtingsmateriaal over onder meer ondergrondse CO2-opslag, het windturbinepark bij Urk en kernafvalopslag in Vlaanderen. Vaak ontbreekt het aan goede argumentatie, zo stelt hij vast. "Vooral het 'wat en hoe' staat centraal, de 'waarom-vraag' wordt zelden overtuigend beantwoord. Vertrouwen, cruciaal voor draagvlak, staat daarmee direct onder druk."

De kloof met burgers wordt nog vergroot door een gebrek aan empathie. "Publiekstechnologie staat bol van de emotie. Maar de overheid - en vooral ingenieurs - communiceren sterk vanuit de ratio. Daarmee wordt olie op het vuur gegooid. Als TNO zegt dat inwoners van Barendrecht niets te vrezen hebben van CO2-opslag en vooral trots moeten zijn, zet dat kwaad bloed. Houd altijd gevoel voor de situatie, hoe onredelijk het protest soms ook lijkt", adviseert De Boer.

Behalve argumentatie en empathie is nog een derde ingrediënt nodig: bestuurlijke daadkracht. Oud-minister Eurlings is volgens De Boer een goed voorbeeld van de combinatie van de drie aspecten: "Hij luisterde oprecht naar de argumenten van tegenstanders, deed daar ook wat mee als ze hout sneden en hakte vervolgens knopen door. Zo'n houding wordt door burgers gewaardeerd, zelfs als ze het met de beslissing niet eens zijn."

"De wereld staat voor een groot aantal uitdagingen. Of het nu gaat om energie, ons voedsel of de gevolgen van klimaatverandering. Techniek speelt daarbij een centrale rol. Maar techniek alleen is onvoldoende; draagvlak is minstens zo belangrijk. Dat besef is er wel, maar het gaat vooral om de vertaalslag naar de praktijk, naar het doen en vooral het laten van beleidsmakers, wetenschappers en ingenieurs. Vooral daar is nog een wereld te winnen."





http://www.deboercommunicatie.nl