Behandeling enqueteverzoek door de Ondernemingskamer

16/12/2010 10:09

Middle Europe Investments

MEI-Fondsenbeheer B.V. ("MFB") deelt mede dat de mondelinge behandeling van het door de heer R.E. de Rooy namens RCM Consultancy B.V. ingediende enqu(ee)teverzoek heden bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam zal plaatsvinden. Verwezen wordt voorts naar het persbericht van MFB van 21 september 2010.

Het enqueteverzoek strekt tot het instellen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van MFB, Middle Europe Investments N.V. ("MEI"), MEOF Management B.V. en MEI Management B.V. (de "Vennootschappen"), alsmede tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen, te weten: schorsen van de heer P.H.M. Winkelman als bestuurder van de Vennootschappen, het tijdelijk benoemen van een of meerdere onafhankelijke bestuurders bij de Vennootschappen, het schorsen van de (president) Commissaris van de fondsen (beheerd door MFB en MEOF Management B.V.) en het tijdelijk benoemen van een of meerdere onafhankelijke commissarissen bij de Vennootschappen.

De leden van de Raden van Commissarissen zullen tijdens de behandeling met name verweer voeren tegen de voorziening om de (president) Commissaris te schorsen.

De heer P.H.M. Winkelman zal tijdens de behandeling van het enqueteverzoek eveneens verweer voeren tegen (onderdelen van) de gevraagde voorzieningen en het gevraagde onderzoek. In zijn verweerschrift heeft de heer P.H.M. Winkelman tevens verzocht om het onderzoek uitsluitend op MEI te richten in combinatie met een onmiddellijke voorziening van schorsing van de heer R.E. de Rooy als bestuurder van MEI.

Tijdens de zitting zal tevens ter sprake komen dat de Stichting Autoriteit Financiële Markten ("AFM") ten aanzien van de heer R.E. de Rooy het voornemen heeft geuit een aanwijzing te geven aan MFB om maatregelen te treffen die ertoe leiden dat de heer R.E. de Rooy niet langer als (mede)beleidsbepaler activiteiten kan verrichten bij, voor of namens MFB. De heer R.E. de Rooy heeft inhoudelijk verweer gevoerd door het indienen van een zienswijze tegen het voornemen. De AFM zal naar aanleiding van bedoelde zienswijze beslissen al dan niet over te gaan tot het geven van de aanwijzing.

Tijdens de zitting zal tevens ter sprake komen dat de AFM op 15 december 2010 (namiddag) ten aanzien van de heer P.H.M. Winkelman een aanwijzing heeft gegeven die ertoe strekt dat met onmiddellijke ingang de heer P.H.M. Winkelman niet langer meer als (mede) beleidsbepaler activiteiten kan verrichten bij, voor of namens MFB.

Zoals MFB in een persbericht op 22 oktober 2010 bekend heeft gemaakt, heeft de AFM een stille curator bij MFB aangesteld. Dit betekent dat de directie van MFB haar bevoegdheden niet kan uitoefenen dan na goedkeuring en met inachtneming van de opdrachten van de stille curator.

MFB onthoudt zich van verder commentaar zolang de Ondernemingskamer geen uitspraak heeft gedaan en de AFM geen verdere maatregelen heeft opgelegd.





http://www.mei.nl