HISWA

Kwaliteitsimpuls voor elektrisch varen (14 december 2010) Elektrisch varen blijkt onverminderd populair. Het stimuleren van kwaliteit en innvotie blijft daarom belangrijk. Samen met ondernemers ontwikkelen HISWA Vereniging, de landelijke Stichting Electrisch Varen (SEV) en de daaraan gelieerde Stifting Elektrysk Farre Fryslân (SEFF) best practices en kwaliteitsnormen voor de correcte inbouw van elektrische aandrijvingen.

Het aanbod in elektrisch aangedreven vaartuigen blijft toenemen, zowel in omvang als in kwaliteit. Elektrische aandrijving als vervanging van een verbrandingsmotor of als hybride is al jaren aan een "stille" opmars bezig. Er varen steeds meer elektrisch aangedreven vaartuigen in Nederland, zowel in particuliere als in de verhuursector.

Op vrijdag 10 december 2010 vond een succesvolle kickoff meeting plaats bij De Stille Boot te Heech. De stichtingen gaven hier een workshop, samen met HISWA Vereniging. Bedrijven waren uitgenodigd om actief bij te dragen aan het vaststellen van de normen. Parallel daaraan wordt in 2011 gezorgd voor opleiding- en certificeringtrajecten voor de installatie van elektrische aandrijfsystemen. Dit - in eerste instantie Friese - traject zal naar verwachting eind 2011 worden afgerond en landelijk worden uitgerold.

Noot aan de redactie,