Nederlandse Tafeltennisbond


Basisscholenkampioenschappen nieuw leven ingeblazen 16-12-2010

Velen van ons herinneren het zich nog als de dag van gisteren. Sommigen van ons zijn gaan tafeltennissen omdat ze daar hun eerste succes behaalden: de basisscholenkampioenschappen. Per gemeente strijden scholen tegen elkaar wie zich het beste mag noemen op het gebied van tafeltennis. Het aantal gemeentes waarin deze strijd weer wordt aangegaan, groeit gestaag. Zodanig dat de wens is uitgesproken weer toe te werken naar een landelijke finale.
Toenemend succes
Dat het aantal scholen dat deelneemt aan een heus basisscholenkampioenschap tafeltennis groeit, is voor wie tafeltennist heel logisch. Want zeg nou zelf: wie vindt pingpong niet leuk? Ook Sinterklaas en hoofdpiet waren fanatiek aan het pingpongen bij Paul de Leeuw op de TV. En wie heeft het niet ooit gedaan, thuis, bij de buren, in het park, op de camping?

Elk basisscholentoernooi kent winnaars. Niets mooiers dan een beker winnen! (Foto: ATTC)

De NTTB stimuleert verenigingen om in hun gemeente basisscholenkampioenschappen te (gaan) organiseren. Al geruime tijd wordt er, soms met ondersteuning van de afdeling, geprobeerd verenigingen te stimuleren het initiatief te nemen en een batje tussen de deur te krijgen bij de scholen. Met toenemend succes.

010-020 Battle
In het hoge Noorden wordt op 28 december op initiatief van voorbeeldvereniging Argus een basisscholentoernooi gehouden, zie hun persbericht. Dit in het kader van de Noordelijke Kampioenschappen waar men speciaal aandacht wil besteden aan de schoolgaande jeugd. In Amsterdam en Rotterdam zijn de combinatiefunctionarissen degenen geweest die het initiatief genomen hebben. Daar zijn ook plannen ontstaan voor een "010-020 battle", het liefste tijdens de WK. De afdeling West stimuleert dat er in Den Haag een basisscholenkampioenschap komt.

In het oosten van Nederland heeft de afdeling Oost er de afgelopen jaren zelfs een regionaal toernooi van weten te maken. Zo ook in Noord Limburg, waar op de site van de afdeling Limburg te lezen is dat het toernooi groeiende is. Maar liefst 10 verenigingen en 71 scholen doen dit jaar mee. Trainer Ying-Fu Li zegt daarover: "Ook mooi is dat een aantal verenigingen voor het eerst (weer) een eigen BSK organiseren, waarbij andere verenigingen dan weer behulpzaam zijn. Voor een kleine sport als tafeltennis is een dergelijke samenwerking onontbeerlijk."

Open landelijke finale tijdens WK
De NTTB heeft het ontwikkelen van een basisscholenkampioenschap ook opgenomen in haar meerjarenbeleid, bij het project Schoolactieve verenigingen. Bennie Douwes is al bezig plannen hiertoe op te zetten en uit te werken. Hij gelooft sterk in de bindende werking van een dergelijk toernooi. Er zijn ook plannen om tijdens de WK een open landelijke finale te houden voor basisscholen. Elke school die mee heeft gedaan aan een Basisscholentoernooi Tafeltennis mag zich inschrijven.

Doet u ook mee?
Een flink aantal verenigingen heeft al bij de NTTB te kennen gegeven dat ze een basisscholenkampioenschap organiseren. Maar we willen graag deze inventarisatie zo groot mogelijk uitzetten. Hier vindt u een link naar een formulier waarvan we graag zouden zien dat u deze invult en aan ons terugstuurt. Dat mag naar het e-mail adres wat u daarop aantreft.

Met uw informatie zetten we de landelijke finale op en krijgt u rechtstreeks een uitnodiging om met uw scholen deel te nemen. Voor hen die daartoe bereid zijn, is er de mogelijkheid mee te werken aan het opzetten van de landelijke finale. Met uw kennis en ervaring maken we er een groot succes van dat voor herhaling vatbaar is.

Laat ons weten dat het basisscholentoernooi ook bij u in de gemeente leeft!

NTTB/IK