Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Plan van Transformatie ENCI overgedragen aan Stichting Ontwikkelingsmaatschappij
Op 15 december 2010 is het ENCI Transformatieproject overgedragen aan de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied. Daarmee wordt de laatste toezegging voor 2010 uit het Plan van Transformatie ingevuld. De Stichting zal vanaf nu de verdere ontwikkeling van het ENCI-gebied ter hand nemen. Met name de ontwikkeling van natuur, recreatie, toerisme en bedrijvigheid in het gebied staat de komende jaren op de agenda.

Inmiddels zijn al diverse concrete maatregelen uitgevoerd zoals het aanleggen van de zuidelijke toegangsweg naar Dn Observant. Dn Observant zelf is met de Ster van Maastricht overgedragen aan Natuurmonumenten. Ook droeg ENCI de Oehoe-vallei en een deel van het ENCI-bos over. Verder startte ENCI met de uitvoering van de afgesproken milieumaatregelen en begon zij met de sloop van niet meer in gebruik zijnde installaties. Op het bedrijventerrein verschijnen de eerste bedrijven die ook daar de transformatie van zware industrie naar lichtere bedrijvigheid markeren.

Daarmee loopt het Transformatieproject op schema en kan de stuurgroep ENCI-transformatie met een gerust hart het project overdragen aan de stichting onder leiding van Jan Mans (vertegenwoordiger van de Provincie). De overige bestuursleden zijn: wethouder Albert Nuss (namens de gemeente Maastricht), Jan de Jong (namens ENCI), Coen van der Gugten (namens Stichting St. Pietersberg Adembenemend) en Frank de Schepper (namens Natuurmonumenten).

De Stichting zal in de komende jaren concreet werk maken van de gebiedsontwikkeling van met name de overgangszone tussen groeve en bedrijventerrein. Hier is ruimte voor recreatie, toerisme, natuurbeleving, educatie en lichte bedrijvigheid. Daarnaast zal de Stichting de gehele transformatie van het ENCI-gebied begeleiden.

Gedeputeerde Kersten: Het transformatieproject staat goed op de rails en er is hard gewerkt om alle voornemens voor 2010 op tijd uit te voeren. De Stichting maakt daarmee een vliegende start en ik verwacht dat zij in dit zelfde tempo verder gaan met de transformatie van dit unieke gebied.

16-12-2010 09:43