Haven Amsterdam

Verwijderingsbijdrage scheepsafvalstoffen

16 december 2010
Ingezonden bericht Rijkswaterstaat. Schippers betalen vanaf 1 januari 2011 verwijderingsbijdrage voor scheepsafvalstoffen.

Ecocard wordt verplicht betaalmiddel

Vanaf 1 januari 2011 betalen schippers een verwijderingsbijdrage voor olie- en vethoudende afvalstoffen. Zij dienen daarvoor in het bezit te zijn van een internationale ecocard. De eigen bijdrage die schippers nu betalen via opcenten op havengelden en de directe betaling bij afgifte van oliehoudende afvalstoffen komen te vervallen. Uitgangspunt is dat de vervuiler de kosten draagt die verbonden zijn aan het inzamelen, bewerken of verwerken van afval.

Wat betekent dit voor schippers?

Het Scheepsafvalstoffenbesluit (SB) bestaat uit een aantal delen. Deel A betreft de verzameling, afgifte en inname van olie- en vethoudend scheepsafval. Voor dit deel is een betalingsregeling ontworpen waarbij de schipper met de ecocard (onderdeel van het elektronische betaalsysteem) een verwijderingsbijdrage betaalt van 7,50 per 1000 liter gebunkerde gasolie. Daarmee wordt de inzameling en verwerking van olie- en vethoudend scheepsafval gefinancierd.
Schippers kunnen de ecocard aanvragen bij de Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB). De Inspectie Verkeer en Waterstaat zal toezicht houden op het betalen van de verwijderingsbijdrage.

Scheepsafvalstoffenbesluit

Doel van het SB is de bescherming van het milieu. Het is op 1 november 2009 in werking getreden, waarbij deel B meteen van toepassing is geworden. Voor deel A hebben de verdragsluitende partijen toen besloten dat dit later toegepast zou gaan worden omdat nog niet alle landen klaar waren voor de invoering van het elektronische betaalsysteem. Dat is inmiddels wel het geval.
Het Scheepsafvalstoffenbesluit (SB) stond voorheen bekend als het Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV); internationaal wordt de afkorting CDNI gebruikt.

Meer informatie?

Met vragen kunt u terecht bij de Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB), tel 010-412 95 44. Aanvragen van de ecocard kan via www.sabni.nl, via telefoonnummer 010-798 98 98 (optie 2) of direct aan de balie van het SAB.

Alleen met vragen over deel B kun u terecht bij het meld- en informatiepunt (M&I) van Havenbedrijf Rotterdam, tel 010-252 10 00. Dit blijft het komende jaar nog operationeel.