Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

`FietsmaaT'

Waterschap ontwikkelt de `FietsmaaT'

Economische ontwikkelingen in het buitengebied kunnen nadelige gevolgen hebben voor de fietskwaliteit van plattelandswegen. Kees Slabbekoorn en Annelieke Landré van waterschap Scheldestromen hebben daarom de FietsmaaT ontwikkeld. Met dit rekenmodel kan voorspeld worden of de kwaliteit van een fietsroute door een bepaalde ontwikkeling (nadelig) verandert. Menno Westerweele, student op de NHTV in Breda, heeft als stageopdracht dit model beoordeeld en verbeterd. Het waterschap stelt de FietsmaaT ter beschikking aan alle overheden, die te maken hebben met ruimtelijke ordening.

De ontwikkelaars van de FietsmaaT lopen regelmatig tegen de vraag aan of de komst van bijvoorbeeld een camping of bungalowpark het recreatieve fietsverkeer op de smalle plattelandswegen nadelig beïnvloedt. De tot nu toe gehanteerde richtlijnen en toetsen, zoals de Landinrichtingstoets, het Handboek Wegontwerp Erftoegangswegen of de Ontwerpwijzer Fiets geven daar geen uitsluitsel over. Door middel van de FietsmaaT kunnen onder andere gemeenten en provincies op eenvoudige wijze een extra toets uitvoeren. Zo kunnen zij bepalen welke gevolgen het extra auto- of vrachtverkeer heeft op de kwaliteit van de fietsroute.

Variabelen

Voor de berekening met de FietsmaaT moeten verschillende variabelen ingevoerd worden. Stagiair Menno Westerweele heeft deze variabelen onderzocht op robuustheid en logica. Menno is daarbij kritisch te werk gegaan. Hij heeft de FietsmaaT op een aantal punten verbeterd. Verder heeft Menno een aantal aanbevelingen gedaan voor een fietskwaliteitmodel, waarmee je een hele recreatieve fietsroute op een groot aantal kwaliteitsaspecten kunt beoordelen. Menno Westerweele is 3,5 maanden bezig geweest met zijn onderzoek. Medio januari 2011 kunnen geïnteresseerden de FietsmaaT downloaden van www.scheldestromen.nl.

Dé fietsprovincie

Het waterschap Scheldestromen beheert ongeveer vierduizend kilometer plattelandswegen. Veiligheid en bereikbaarheid staan voor het waterschap voorop, maar in recreatieve delen van Zeeland speelt ook de recreatieve waarde van de wegen een rol. "De provincie Zeeland heeft de ambitie om het fietsimago van Zeeland te verbeteren. Recreatieve fietsroutes hebben economische waarde en veel ondernemers in het buitengebied profiteren hiervan. Als beheerder van een groot wegennetwerk willen we, vanwege veranderingen in de omgeving, inzicht geven in de fietskwaliteit. In het kader van het jaar van de fiets hebben wij de FietsmaaT ontwikkeld," aldus Kees Slabbekoorn, beleidsmedewerker wegen.

Leerbedrijf

Menno is één van de stagiaires die het waterschap momenteel in dienst heeft. Jaarlijks begeleidt het waterschap gemiddeld vijftien stagiaires op verschillende werkgebieden. Menno: "Deze stage was voor mij heel leerzaam. Ik heb kunnen zien hoe het is om te werken bij een wegbeheerder. Het werk heeft me verrast. Het waterschap pakt wegproblematiek heel serieus en gericht aan. Ik ben goed begeleid door mijn collega's. Iedereen was erg behulpzaam."

Middelburg, 16 december 2010