Syntens

Janssen Precision Engineering in Maastricht-Airport, heeft de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van de precisietechnologie ontvangen. Ondernemer Huub Janssen kreeg op de Precisiebeurs in Veldhoven de Prof. M.P. Koster-prijs van de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) uitgereikt voor het hoge niveau waarop hij met zijn bedrijf het vak van de precisietechnologie beoefent. Syntens heeft JPE op diverse fronten geholpen en geadviseerd.

Het is de vijfde keer dat de tweejaarlijkse Prof. M.P. Koster-prijs werd uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor een mechatronicus/ontwerper die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied van de mechatronica en precisietechnologie. Namens de jury, onder voorzitterschap van de Twentse hoogleraar Herman Soemers, overhandigde naamgever Rien Koster de prijs nadat hij de overwegingen van de jury had toegelicht.

Oeuvreprijs
Eigenaar Huub Janssen kreeg de prijs toegekend vanwege zijn oeuvre dat ontwerpen van constructies omvat voor toepassing in onder meer machines voor de chipsfabricage en âs werelds grootste optische telescoop. Veelal gaat het om afbeeldende systemen en ligt de uitdaging in het nauwkeurig positioneren en manipuleren van bijvoorbeeld licht- of ionenbundels. Stuk voor stuk zijn Huub Janssenâs ontwerpen staaltjes van innovativiteit en fraaie voorbeelden van het gecombineerd mechanisch, elektronisch en regeltechnisch denken, aldus de jury. Niet alleen creëert Huub Janssen hiermee hoogwaardige werkgelegenheid in zijn eigen bedrijf JPE, ook draagt hij bij aan de vooruitgang in onder meer de IC-technologie en het astronomisch onderzoek. Voorts loofde de jury de manier waarop JPE open staat voor jonge mensen die het vak willen leren. Er zijn voortdurend stageplaatsen beschikbaar voor studenten van alle soorten technisch onderwijs en regelmatig worden er excursies in het bedrijf ontvangen. Zo hechtte de jury veel waarde aan de professionele uitstraling van Huub Janssen en zijn bedrijf, door anderen deelgenoot te maken van hun kennis en ervaring.

Rol Syntens
Syntens heeft JPE op diverse fronten geholpen en geadviseerd. Zo was JPE één van de acht deelnemers aan het Maatje-project, een samenwerkingsproject met medewerking van TNO waarbij acht MKB-ondernemers een jaar de tijd kregen om de buitenwereld te laten zien waar samenwerking en verknoping van elkaars technologieën toe kan leiden. De ondernemers hebben zelf gekozen om een product te gaan ontwikkelen wat op termijn eventueel in de zorg ingezet zou kunnen worden. Het Maatje moet senioren langer in staat stellen zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen of met verminderde zorg in een zorgomgeving. Na dit project is JPE een trouwe afnemer van de diensten van Syntens gebleven, zoals bijvoorbeeld zijn deelname aan het Enterprise Europe Network. Middels dit netwerk gaat Syntens voor JPE op zoek naar relevante internationale samenwerkingspartners. Zo heeft Syntens JPE al in contact kunnen brengen met voor hem mogelijk interessante partners uit Finland, Duitsland (Thüringen) en Groot Brittannië waarmee op dit moment gesprekken worden gevoerd.

Over de Prof. M.P. Koster-prijs
De DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) wil met de Prof. M.P. Koster-prijs de aandacht vestigen op het belang van het ontwerpen voor de precisie-industrie. In deze industrietak, in bredere zin ook wel aangeduid met âhigh-tech systemsâ, neemt Nederland wereldwijd een leidende positie in. Naamgever van de prijs M.P. (Rien) Koster heeft als groepsleider bij Philips CFT (Centrum voor Fabricagetechnologie) en als hoogleraar aan de Universiteit Twente bijgedragen aan die positie. Koster is tevens de auteur van de âbijbel voor constructeursâ, âConstructieprincipes voor het nauwkeurig bewegen en positionerenâ. Zijn opvolger als hoogleraar in Twente, Herman Soemers, de voorzitter van de jury, publiceerde onlangs het Engelstalige vervolg op dit boek, âDesign Principles for precision mechanismsâ. Daarmee werd eens te meer de internationaal vooraanstaande positie van Nederland op dit gebied onderstreept.
De M.P. Koster-prijs bestaat uit een geldbedrag, beschikbaar gesteld door The Institute â leadership in precision engineering & mechatronics, en een trofee, gemaakt door leerlingen van de Leidse Instrumentmakersschool.