Stijging waterschapsbelastingen van 2,1 procent voorzien in 2011

16/12/2010 10:35

Unie Van Waterschappen

De waterschapsbelastingen voor een gezin met een eigen woning stijgen in 2011 naar verwachting gemiddeld met 2,1%. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de tarieven van de waterschappen. De voornaamste oorzaken zijn toenemende investeringen in veiligheid en waterkwaliteit en de overdracht van Rijks- en provincietaken naar de waterschappen in het kader van de invoering van 'Doelmatig waterbeheer', wat neerkomt op minder procedures, minder overleg en minder bestuurlijke drukte.

Voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen: "Wij zorgen voor droge voeten, veilige dijken en schoon water in ons land dat voor het grootse gedeelte wordt beschermd tegen het water door dijken. Dit vergt een doorlopende investering. De waterschappen hebben zich ingespannen om de voorziene kostenstijging voor burgers en bedrijven zoveel mogelijk te beperken door doelmatigheidsverbeteringen te realiseren, te bezuinigen, uit reserves te putten en een aantal werkzaamheden later in te plannen. Wij werken als waterschappen onderling in toenemende mate samen om kosten te beperken. Ook hebben wij het initiatief genomen voor intensievere samenwerking met gemeenten en het Rijk. Echter, we kunnen er niet onderuit dat de rekening bij de meeste waterschappen hoger wordt het komende jaar door toegenomen investeringen en kosten."

Een gezin met 2 kinderen en een woning van 200 000 euro betaalt in 2011 gemiddeld ongeveer 290 euro. Dit gezin gaat nu gemiddeld 2,1% van 290 euro meer betalen ten opzichte van dit jaar. Eerder werd verwacht dat de belastingen veel sterker zouden stijgen.

Peter Glas: "Door diverse maatregelen om dit te beteugelen is het gemiddelde nu uitgekomen op 2,1 procent." Bij de 25 waterschappen is een divers beeld te zien. Bij zeven waterschappen daalt het tarief of is de stijging onder het inflatieniveau van 1,5% dat voor het komende jaar wordt voorzien. Bij 13 waterschappen is de stijging beperkt tot iets boven de inflatie (tussen 2% en 4%). Bij vijf waterschappen ligt de voorziene belastingstijging hier beduidend boven (tussen 4,5% en 8,5%). In januari worden de definitieve cijfers verwacht. Ook is dan bekend hoe de tarieven zullen uitpakken voor andere categorieën betalers van waterschapslasten, zoals agrariërs en bedrijven.








Waterschap Reest en Wieden