Gemeente Zutphen

zuinig met zout

De gemeente Zutphen strooit de komende weken alleen zout op de A-routes: hoofdwegen, belangrijke toegangswegen en fietspaden. Op overige routes strooien we met brekerzand (grofkorrelig zand). De strooiwagens komen niet in straten in een 30 km/u zone. Ook stoepen worden niet behandeld.

Minder zout

Na de strenge winter van vorig jaar heeft de gemeente Zutphen onderzocht of het mogelijk was om een grotere voorraad zout op afroep beschikbaar te krijgen bij de zoutleverancier. Een dergelijke afspraak bleek echter niet mogelijk. Ook een gezamenlijke aanbesteding met 8 andere Achterhoekse gemeenten is niet gelukt

De zoutleveranciers kunnen niet meer zout leveren dan ze al doen. De rijksoverheid heeft 50% meer zout in opslag genomen dan voorgaande jaren. Bovendien zijn de zoutleveranciers weer afhankelijk van levering uit onder andere Duitsland. Ook daar zijn de weersomstandigheden extreem. Daardoor komt er minder zout beschikbaar voor Nederland.

We proberen nog samen met de Achterhoekse gemeenten zout van de rijksoverheid te krijgen.

Minder zout, wel pekelwater

Er zal deze week nog één vracht zout worden geleverd. Bij aanhoudende sneeuw en gladheid en het uitblijven van nieuwe leveranties wordt overgegaan op het noodscenario. In dat geval wordt er alleen op een beperkt aantal wegen gestrooid.

Het blijft mogelijk om te strooien met een mengsel van brekerzand en pekelwater (zout opgelost in water), waardoor het effect van schuurpapier op de weg ontstaat. Dit scenario is van kracht totdat de zoutvoorraad weer is aangevuld.