Gemeente Alkmaar


Geen tijdelijke huisvesting Theater De Vest

Alkmaar, 16 december 2010

Burgemeester en wethouders zien af van tijdelijke huisvesting voor Theater De Vest gedurende de verbouwing van het pand. Een onafhankelijk deskundige heeft berekend dat de uitvoeringskosten in de tijdelijke voorziening voor het programma van eisen voor grootschalige theatervoorstellingen ruim EUR 1 miljoen bedragen. Bij doorrekening en na het uitbrengen van de offerte voor de tijdelijke voorziening op Overstad bleken de investeringskosten voor theatervoorzieningen veel hoger uit te vallen dan het krediet dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld. `Daarom zien we af van de tijdelijke huisvesting voor Theater De Vest op Overstad', zegt cultuurwethouder Wim van Veen. De Vest gaat tijdens de verbouwing wèl door met een beperkt aantal voorstellingen in de Grote Sint Laurenskerk en in wijkcentra.

De voorbereidingen voor de verbouwing van Theater De Vest - die op 1 juni 2011 start en anderhalf jaar duurt - verlopen overigens voortvarend en bevinden zich in een vergevorderd stadium. Op basis van ingediende offertes wordt gekeken of die binnen het budget van EUR 20 miljoen passen. Komend voorjaar valt hierover een besluit. Het theater sluit in juni 2011 haar deuren voor een spectaculaire metamorfose waarbij de Grote Zaal wordt uitgebreid met 300 stoelen en de foyers, de buitengevel en de artiestenruimtes een geheel nieuwe uitstraling krijgen.

Cultuurcentra in de Wijk
Het besluit van burgemeester en wethouders betekent dat Theater De Vest tijdens de verbouwing uitwijkt naar de Grote Kerk en wijkcentra. Voor de klassieke muziekprogrammering kunnen bezoekers straks terecht in de Grote Sint Laurenskerk. Daarnaast worden er theatervoorstellingen voor een breed publiek geprogrammeerd in drie wijkcentra: Mare Nostrum (De Mare), ontmoetingscentrum De Rietschoot (Koedijk) en wijkcentrum De Oever (Oudorp). Het aanbod richt zich onder andere op bewoners in de omgeving van deze `Cultuurcentra in de Wijk'. Door cultuur dichter naar de mensen te brengen, hoopt gemeente Alkmaar ook inwoners te bereiken die anders niet zo snel theater en kunst bezoeken.

Personeel blijft in dienst gemeente Alkmaar
Het besluit betekent voor de ruim dertig medewerkers van Theater De Vest dat ze tijdens de tijdelijke sluiting in dienst van gemeente Alkmaar blijven. Over de ontstane situatie vindt overleg plaats met de directie van Theater De Vest en de Ondernemingsraad.