Politie Brabant Zuid-Oost

Woninginbrakenteam voor donkere dagen in Peelland

Inzet nieuwe media door rechercheteam

Helmond, 16-12-2010 o De politieafdelingen die behoren tot het Peellandcluster zijn gestart met een woninginbrakenteam, genaamd WIT Peelland. De afdelingen Gemert-Laarbeek, Deurne-Asten-Someren en de drie Helmondse afdelingen vallen hieronder. Normaal worden de onderzoeken naar woninginbraken uitgevoerd door de recherche van de territoriale afdelingen. Maar van december 2010 tot maart 2011 concentreert een speciaal team van vijf rechercheurs en een projectleider zich uitsluitend op de opsporing van verdachten van woninginbraken.

Dadergerichte aanpak

In 2009 werd in de Kempen voor het eerst gestart met een woninginbrakenteam. Uit de evaluatie bleek dat dadergericht werken tot goede resultaten leidde. Concreet betekent dit dat het WIT aan de slag gaat met woninginbraken waarbij sprake is van een duidelijke daderindicatie. Het team werkt hierbij nauw samen met agenten van de territoriale afdelingen die de aangiftes opnemen, de buurtonderzoeken verrichten en Forensisch Technische Ondersteuning inschakelen voor het sporenonderzoek. De rechercheurs zijn speciaal vrijgemaakt om alleen aan woninginbraken te werken. Ze bouwen hierdoor specialistische kennis op en zijn in staat om meer verbanden tussen zaken te leggen. Daardoor kunnen uitgebreidere dossiers aan het Openbaar Ministerie aangeboden worden. Waar mogelijk worden meer zaken aan één verdachte gekoppeld, zodat deze een zwaardere straf krijgt. Naast het oplossen van woninginbraken is het streven om met de extra inzet van dit woninginbrakenteam ook woninginbraken te voorkomen.

Preventie is en blijft belangrijk

Woninginbraken hebben voor de politie veel prioriteit, zowel voor wat betreft de aanpak na een inbraak als het samen met de burger proberen te voorkomen van een inbraak. Met de oprichting van dit team wil de politie van het Peellandcluster dit jaar een extra impuls geven aan de aanpak van woninginbraken. Het team is in november gestart vanuit een preventief oogpunt. Het is bekend dat in de donkere maanden de woninginbraken vaak stijgen.

Nieuwe media

Bij het WIT Peelland wordt nadrukkelijk ook de hulp van het publiek ingeroepen in de opsporing. Dat gebeurt door een brede inzet van nieuwe media. Die spelen ook een rol als het gaat om de preventie van woninginbraken. Zo zet het team zelf twitter
in,www.twitter.com/wit_peelland, waarbij een woninginbraak wordt gemeld, de modus operandus, locatie en om tips wordt gevraagd. Ook kunnen foto's die bij de opsporing kunnen helpen vanaf het plaats delict worden verstuurd. Via Google Maps is voor het Peellandgebied op straatniveau inzichtelijk gemaakt waar is ingebroken en op welke manier. Zo probeert Politie Brabant Zuid-Oost ook de bewustwording en de alertheid van burgers te vergroten. De laatste Twitterberichten en de overzichtskaart van Goooge Maps is samengebracht op de internetpagina:www.stopwoninginbraken.nl

Samenstelling team

Het woninginbrakenteam is samengesteld uit vijf rechercheurs en een projectleider. Zij zijn afkomstig van de Gezamenlijke Recherche Peelland (GRP). Het team werkt vanuit het politiebureau in Helmond Centrum.

Inbraak altijd melden

De politie benadrukt dat het voor de opsporing belangrijk is een goede registratie van waardevolle spullen bij te houden, bijvoorbeeld door het registreren van serienummers en/of het maken van foto's. Ook is het belangrijk dat slachtoffers alle inbraken of pogingen melden. Zelfs als de schuur niet op slot was of er weinig spullen zijn weggenomen. Hoe meer zaken bij de politie geregistreerd worden, hoe groter de kans dat meerdere zaken aan één verdachte gekoppeld kunnen worden. Daarmee wordt de kans op een zwaardere straf groter. De inbraakmelding wordt via 0900-8844 aangenomen. Aangifte kan eventueel later, zelfs achteraf, wanneer de politie mogelijke verdachten heeft opgepakt.