Sociaal-Economische Raad


* 60 jaar SER

16 december 2010

Minister Kamp van SZW heeft veel waardering voor het SER-advies over de positie van zzp'ers, dat hij vanmiddag officieel kreeg overhandigd door SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.
Rinnooy Kan was trots op het advies en gaf aan dat de organisaties van zelfstandigen intensief zijn betrokken bij de voorbereiding van het advies, als lid van de commissie of via een hoorzitting. Commissievoorzitter Bovens onderstreepte de integrale visie van het advies. Het behandelt uiteenlopende aspecten, zoals sociale zekerheid en arbeidsongeschiktheid, belastingfaciliteiten, scholing en pensioenen, op basis van een gedegen analyse en in onderlinge samenhang. Conclusie is dat het beleid op enkele onderdelen aanpassing behoeft, maar dat een fundamentele herziening van het fiscale en sociale stelsel niet nodig is.
Leo Hartveld (FNV) bepleitte een verruiming van de fiscale faciliteiten voor pensioenopbouw voor werknemers die kiezen voor het zzp-schap. Verder gaf hij aan dat de SER nog bezig is met een advies over de arbeidsomstandigheden van zzp'ers. Uitgangspunt van dit advies zal zijn dat concurrentie tussen werknemers en zzp'ers op veiligheid en gezondheid ongewenst is.
Jeroen Lammers (VNO-NCW) was vooral blij dat het advies een heldere definitie van de zzp'er formuleert, op basis van de definitie die voor de inkomstenbelasting wordt gehanteerd. Voldoet iemand niet aan de definitie, dan is hij geen zzp'er. Hij onderstreepte dat zzp'ers niet zielig zijn. Het gaat juist om een grote, vaak succesvolle groep ondernemers.
In een eerste reactie zei de minister het een verstandig advies te vinden. De toename van het aantal zzp'ers noemde hij een belangrijke ontwikkeling. Kamp benadrukte zijn waardering voor de bijdrage, die zzp'ers leveren aan de economie en de samenleving. Een officiële reactie van het kabinet komt nog.