Gemeente Eemsmond


Culturele prijs Eemsmond voor 'Ruter op 't widde peerd'

De Culturele Prijs 2010 van de gemeente Eemsmond gaat dit jaar naar Harrie Tiekstra, Erik Baar, Edze de Boer, Sebe Gast, Theo Uil, Ineke van der Molen en Els Veenstra uit Uithuizermeeden. Zij vormen de projectgroep van de musical Ruter op 't widde Peerd. Tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op 4 januari reikt cultuurwethouder Harrie Sienot de prijs uit.

Begin 2009 vertaalden Edze de Boer en Sebe Gast het Duitse toneelstuk Der Schimmelreiter in het Gronings. Het resultaat - de musical Ruter op 't widde Peerd - beleefde op 1 oktober 2010 zijn succesvolle première. Heel veel Eemsmonders zijn bij de realisatie van de musical betrokken geweest. Jong en oud en alle gezindten werkten al spelend en zingend nauw samen. Met elkaar hebben ze een kwalitatief hoogstaand stuk afgeleverd. Na de première was de Ruter nog twee keer in Uithuizermeeden te zien. Het slotoptreden was op 12 november in een uitverkochte Molenberg in Delfzijl.

Criteria
De Commissie Culturele Prijs Eemsmond heeft alle nominaties getoetst aan vijf criteria: verbondenheid gemeente, kwaliteit en impact, ontwikkeling, vernieuwing en educatie. Unaniem koos ze voor de projectgroep van Ruter op 't witte Peerd. De commissie vindt het heel belangrijk dat de Groninger taal door de voortreffelijke vertaling en het spel is gepromoot. Zeer positief is ook dat de jeugd via de musical op een boeiende wijze met de eigen taal, historie en cultuur in aanraking is gekomen.

Culturele Prijs
Sinds de instelling van de prijs in 1993 heeft het gemeentebestuur van Eemsmond de Culturele Prijs zestien keer uitgereikt. Personen of groepen die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van cultuur, komen ervoor in aanmerking. Dit jaar is er voor het eerst een bedrag van EUR 1.000,- aan de prijs verbonden. Bovendien heeft kunstenares Jantine Koppert uit Uithuizen een nieuwe prijs ontworpen.

Nieuwjaarsreceptie
De nieuwjaarsreceptie is op dinsdag 4 januari 2011 in de raadzaal van het gemeentehuis in Uithuizen. Alle inwoners en relaties van de gemeente zijn vanaf 19.00 uur van harte welkom.