Woonbond


16-12-2010

Grens voor sociale huurwoninging in IJmond Noord wordt 40.000 euro

De corporaties in de noordelijke IJmond, WOONopMAAT zijn het niet eens met de nieuwe inkomensgrens voor de toewijzing van sociale huurwoningen met een huur onder EUR 652,50. Kennemer Wonen en Pré Wonen vinden de door overheid vastgestelde grens van EUR 33.614 te laag en willen alle woningzoekenden met een belastbaar gezinsinkomen tot 40.000 euro tot hun doelgroep blijven rekenen. Daardoor komen deze woningzoekenden bij de IJmondse corporaties met ingang van 1 januari 2011 gewoon als voorheen in aanmerking voor een sociale huurwoning.

De IJmondse corporaties geven daarnaast duidelijk aan dat wie meer verdient dan EUR 40.000, alleen nog een woning kan huren die meer dan EUR 652,52 per maand kost. Deze woningzoekenden krijgen van de corporaties hun inschrijfgeld terug en worden bovendien op verzoek geholpen met het zoeken naar een passende woning met een huur die hoger is dan EUR 652,52 per maand.

De Woonbond moedigt alle corporaties aan om op soortgelijke wijze om te gaan met de nieuwe inkomensgrens voor de toewijzing van sociale huurwoningen. Zo kan worden voorkomen dat tal van woningzoekenden in de knel komen. Het is ook een positieve reactie op de oproep van het ledencongres van Aedes dat de corporaties hun volkshuisvestelijke doelstelling moeten laten prevaleren boven het strikt uitvoeren van de Europese regels. Deze oproep van corporatie Woonlinie uit Woudrichem werd onderschreven door het verenigingscongres van Aedes in Apeldoorn, ook met instemming van de Woonbond.