FNV KIEM

"Wij zijn diepzinnige kippen"

donderdag 16 december 2010

Zeker 100 zelfstandigen zonder personeel (zzp `ers) in Utrecht en Den Haag hadden woensdag 15 december 2010 een iets grotere glimlach op hun gezicht dan gewoonlijk. En een kerstpakket onder hun arm. Ze waren afgekomen op de ZZP Kerstpakkettenlunch van FNV KIEM en FNV Zelfstandigen. Daar hadden de zzp `ers, hoewel ze nergens in loondienst zijn, een kerstpakket ontvangen dat een mede-zzp`er voor hun had meegebracht.

De tweede editie van de kerstpakkettenlunch vond dit jaar plaats op twee locaties, in Utrecht en Den Haag. De verslaggever van FNV KIEM ging een kijkje nemen in Igluu in Den Haag, sinds februari een flexibele werplek voor zzp'ers en freelancers.

Bij binnenkomst op de vierde verdieping van Igluu, een collectieve werkruimte aan de Haagse Nassaukade, worden de zzp'ers onthaald op stemmige kerstmuziek door twee musici van het Haags conservatorium met een akoestische gitaar en een dwarsfluit. Grote ramen langs de buitenmuren van het hip ingerichtte hoekkantoor bieden de zzp'ers een fenomenaal uitzicht over de hofstad. Tegen een blauwe hemel, de zon scheen uitbundig, tekenden zich statige panden af tussen het groen.

De deelnemers werden vriendelijk ontvangen door initiatiefneemster Desiree Meulemans en haar zus Marieke. Meulemans bedacht drie jaar geleden samen met Wies Kalsbeek het idee voor de Kerstpakkettenlunch. FNV KIEM en FNV Zelfstandigen omarmden het initiatief enthousiast en eind 2009 was de eerste officiële editie van de ZZP Kerstpakkettenlunch een feit in het Vechthuis in Utrecht. Namens FNV KIEM en FNV Zelfstandigen hield Jorrit Zijdewind een korte welkomstoespraak.

De zzp'ers op de kerstpakkettenlunch in Den Haag reageren enthousiast. "Wat een leuk initiatief", zegt Joke Duif (55), theatermaker en creative coach. "Mijn schoonzus maakte voor mij al jaren een kerstpakket. Omdat ze het zo zielig vond dat ik er nooit een kreeg." Ze vertelt het met enorme pretoogjes.

Nieuwsgierig haalt ze de deksel van een met goudkleurige stiksels versierde doos, het kerstpakket dat ze gekregen heeft. De inhoud bestaat uit zoete lekkernijen waaronder amandelkoekjes. Net als de andere aanwezigen heeft Duif een kerstpakket ter waarde van 25 euro meegenomen "Ik heb een basispakket gekocht, want ik had geen tijd om zelf iets te bedenken." Om het aan te kleden heeft Duif kerstballetjes in het pakket gestop met daarop oppeppende citaten.

"Ik denk dat mijn dochter dit fantastisch zal vinden", zegt Daphne van der Knijff (34). De interieurarchitect gluurt even in haar kerspakket en doet het dan weer dicht. Ze gaat het thuis openmaken, samen met haar dochter. "Dat is het leukste. De voorpret als je niet weet wat er in zit. Ook voor mijn dochter. " Van der Knijff is lovend over de kerstpakkettenlunch. "Want dit is precies wat er niet leuk is aan het zelfstandig ondernemen, dat je altijd in je eentje zit te werken." Zelf heeft Van der Knijff een kerstpakket samengesteld met chocoladefondue "met alles erop en eraan".

Hubertine Langemeijer (40) organiseert duurzame bedrijfsuitjes "Ecologische events", zegt ze zelf. De hulahoop van zuurstofroze, blauwe en witte strepen die zij in haar kerstpakket vond zal bij haar dochter in goede aarde vallen, denkt ze. "Altijd geschikt op termijn", lacht ze. "Ze is pas vier maanden oud."

De meerderheid van aanwezige zzp'ers is vrouw. De verhouding is ongeveer 85-20. Peter Hamming (50) is een van de weinige mannen op de kerstpakkettenlunch. Coach-councelor staat er op zijn visitekaartje. "Ik help mensen hun doelen bereiken", zegt Hamming. Hij helpt mensen om van hun vliegangst of rookverslaving af te komen. Maar ook voetballers die een strafschop goed willen kunnen nemen. "Ik help mensen in anderhalf uur van hun probleem af." In dat tijdbestek brengt hij zijn cliënten in een staat die ligt tussen hypnose en slaap. In die tijd verbreek ik alle aan het probleem verbonden synapsen. Als ze wakker worden hebben ze geen idee dat het anderhalf uur geduurd heeft. Alle besef van tijd is weg."

Hamming is naar de kerstpakkettenlunch gekomen "omdat je als zzp `er nergens bij hoort en hier wel. Als zzp'er ben je een eilandje." Als kerstpakket heeft hij een aluminium dienblad gekregen met daarop een paar kleurige dozen. In een ervan zitten een theekannetje en kopjes.

Het is wel een beetje een kippenhok hier, zegt iemand. Maar het zijn wel "diepzinnige kippen", constateert Gera Schäperclaus (59) grappend. De loopbaanbegeleidster heeft gelijk, want de gesprekken gaan wel ergens over. De zzp'ers blijken zeer geïnteresseerd in elkaars activiteiten en wat daar voor zelfstandigen bij komt kijken.