Gemeente Brummen


Bestuurskrachtmeting: positief oordeel en zeven aanbevelingen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 16-12-2010)

"De gemeente Brummen is een toegankelijke en benaderbare gemeente. Er wordt sterk ingezet op communicatie en burgerparticipatie. Dat geldt voor zowel het bestuur als de ambtelijke organisatie van de gemeente. De dienstverlening is goed op orde. De gemeente heeft de lokale en regionale opgaven goed in beeld en kent de verwachtingen en wensen van de burgers en maatschappelijk middenveld. In de regionale samenwerking wordt Brummen als een actieve en gelijkwaardige partner ervaren. Ook werkt de gemeente voldoende samen met uitvoeringspartners binnen de gemeentegrens.

Zo luidt de algemene conclusie van het rapport Bestuurskracht Gelders Lokaal bestuur, gemeente Brummen. In december 2009 besloot de Brummense gemeenteraad om gebruik te maken van het aanbod van de provincie Gelderland om de bestuurskracht van de gemeente in beeld te brengen. In 2010 is een projectgroep geformeerd, er is een profielschets van de gemeente opgesteld en er hebben vijf afzonderlijke kwaliteitsdebatten plaatsgevonden met college, raad, maatschappelijk middenveld, medeoverheden en management & ondernemingsraad. De projectgroep bestond uit twee medewerkers van de provincie, de griffier, de gemeentesecretaris en ambtelijke ondersteuning.

Aanbevelingen
De projectgroep heeft het eindrapport recent afgerond en aangeboden aan het gemeentebestuur. Naast een algemene conclusie benoemt de projectgroep ook een zevental concrete aanbevelingen. Zo adviseert de projectgroep de gemeente om gebruik te blijven maken van de goede relatie met de gemeenschap, in te zetten op een samenwerkende en samenbindende werkwijze binnen het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie en vormen te zoeken om kennis en ervaring bij partners meer te benutten. Ook pleit de projectgroep voor een realistische en praktische visie en roept het de gemeente op de eerder getoonde creativiteit en innovativiteit vast te houden. Ook het steviger inzetten op samenwerking met de lokale medeoverheden en het blijven inves-teren in een goede samenwerking met de regio zijn aanbevelingen van de projectgroep.

Blijvend aandacht
De bestuurskrachtmeting is door het college aangeboden aan de gemeenteraad. Deze bespreekt naar verwachting in het forum van 13 januari 2011 de bevindingen van het rapport. Het college stelt de raad voor om de aanbevelingen over te nemen en hieraan bij de uitvoering van werkzaamheden en beleidsontwikkeling blijvend aandacht te schenken.

Het rapport is hier voor iedereen te lezen.

Zie het origineel