UMC Utrecht


700 scholieren op Doe-het-zelf-dag

Bloedprikken, een bestralingsmasker maken, een gebroken bot behandelen, testen uitvoeren en wonden hechten. Dit is een greep uit het aantal handelingen dat de scholieren 11 december mochten uitvoeren op de Doe-Het-Zelf dag. Veel afdelingen gaven acte de presence en lieten de bezoekers voornamelijk alles zelf doen.

Ook dit jaar was de Doe-Het-Zelf dag weer in trek, rond de 700 bezoekers hebben de open dag bezocht. De scholieren konden een keuze maken uit rondleidingen naar Psychiatrie, Laboratoria, OK, Vrouw& Baby, Neurologie, Kinderen, Centrale sterilisatieafdeling en Revalidatie. Alle rondleidingen werden druk bezocht. Bij de rondleiding Vrouw & Baby konden ze een live echo bijwonen en bij de rondleiding Kinderen kwamen ze onder andere alles te weten over de vasculuminator- een apparaat wat het prikken minder pijnlijk maakt.

Operatiecentrum
Tijdens de rondleiding naar de OK maakten de scholieren kennis met de dagelijkse gang van zaken op de afdeling. Zo namen zij een kijkje bij de Recovery dagbehandeling waar zij zelf bloed mochten prikken en uitleg kregen over de verzorging van de patiënten die daar dagelijks liggen. Eenmaal binnengekomen in de operatiekamer kon iedereen zelfs oefenen met het hechten van een `wond' en kregen ze de mogelijkheid om een `knieoperatie' uit te voeren. Tugcan, scholier in Arnhem: "Een leraar op mijn school is werkzaam bij het UMC Utrecht en vertelt er veel over, maar als je het zoals vandaag daadwerkelijk meemaakt is het toch heel anders. Ik vond het hechten wel moeilijk maar doordat ik duidelijk uitleg kreeg, is het wel gelukt."

voor meer informatie, zie www.werkenbijumcutrecht.nl/jongeren donderdag 16 december 2010