Openbaar Ministerie

Vijf jaar gevangenisstraf voor miljoenenoplichting van verzekeraar

16 december 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 32-jarige man uit Rijswijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar vanwege oplichting van en valsheid in geschrifte bij verzekeraar Delta Lloyd voor 4,5 miljoen euro in de periode 2005 tot 2008. Verder moet hij bijna 4,5 miljoen euro terugbetalen aan Delta Loyd.
De officier van justitie had eerder 40 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist.
De overige vijf verdachten in deze zaak kregen gevangenisstraffen van 4 maanden voorwaardelijk (in combinatie met werkstraffen en geldboetes) tot 20 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Dubieuze facturen
Delta Lloyd startte in 2008 een intern onderzoek naar aanleiding van dubieuze facturen en deed vervolgens aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting.
De 32-jarige Rijswijker heeft, als medewerker van de verzekeraar, bijna 3 jaar lang met behulp van aannemers gefraudeerd door opdrachten te vervalsen en fictieve facturen in te laten dienen. Delta Lloyd betaalde deze facturen uit en het geld kwam via betalingen aan BV's van de verdachte bij hem terecht.

In deze zaak waren er in totaal 15 verdachten. Negen van hen, allen aannemers, hebben hoge transactievoorstellen gekregen en deze ook voldaan. De voorwaarde die het OM stelde bij deze transacties was dat deze verdachten een schaderegeling met Delta Lloyd troffen.

De 32-jarige Rijswijker werd gezien als hoofdverdachte. Hij nam volgens de officier van justitie het initiatief tot het indienen van de valse facturen. Daarnaast is hij ook veroordeeld voor een verdenking in de privésfeer. Hij heeft tot drie keer toe de handtekening van zijn terminale vriendin vervalst op huwelijksstukken.

Ernst van de feiten
Volgens de officier van justitie heeft de man bijna 3 jaar lang zijn functie binnen Delta Lloyd misbruikt voor zijn eigen gewin. Zo schafte hij, volgens de officier, luxe goederen aan en liet hij verbouwingen uitvoeren in zijn privé-panden.
Daardoor is niet alleen de verzekeraar financieel benadeeld, maar schaadde het ook het vertrouwen van de consument in financiële instellingen.