Gemeente Overbetuwe


Voorlopig Ontwerp Huis der Gemeente Overbetuwe gereed

datum: 15 december 2010

Architect Atelier PRO heeft het Voorlopig Ontwerp voor het toekomstige Huis der Gemeente Overbetuwe gereed. Hiermee zijn diverse uitgangspunten bepaald, zoals de plaatsbepaling en het gebruik van de ruimten. De contouren van het gebouw, de hoofdmaterialisatie, het principe van de hoofddraagconstructie en de installatieprincipes zijn nu helder. In de volgende fase (het Definitief Ontwerp) wordt dit allemaal gedetailleerd uitgewerkt, evenals de inrichting.

Berekeningen geven aan dat het ontwerp past binnen de budgetten die door de raad zijn bepaald. Het Voorlopig Ontwerp wordt in het gemeentehuis in Elst gepresenteerd via informatieborden. Meer informatie kan men vinden op www.overbetuwe.nl/huisdergemeente.

De gevel

Overbetuwe heeft een lange geschiedenis met baksteen. Daarom is voor het Huis der Gemeente bewust gekozen voor baksteenbouw. Er wordt wel een bijzondere steen gebruikt. Hij is hard en glad, met een lichte glans. De kleur ligt tussen oranjebruin en lichte leemtinten, een levendige genuanceerde kleur. De glans van de steen geeft meer daglicht binnen en licht 's avonds mooi op in het kunstlicht. Er komen grote, verticale ramen. De kozijnen zijn diepliggend en schuin afgewerkt. De toren zorgt voor een monumentale en statige uitstraling.

Hart van het gebouw

Binnen bestaat het gebouw uit twee zones: één voor publiek en één voor de medewerkers. De publiekstoegankelijke zone vormt het hart van het gebouw en is via monumentale entrees bereikbaar vanaf het Overbetuweplein en het Vrijheidsplein. De ruimte is openbaar, overzichtelijk, ruim, laagdrempelig, voor iedereen toegankelijk en representatief. Het interieur heeft veel lichte en natuurlijke materialen.

De centrale hal is hoog en rechthoekig met aan de zijkanten de groene atria van waaruit de ruime hal zijn daglicht krijgt. De binnentuin heeft twee patio's: één met rietbeplanting en één met terras voor bezoekers en ambtenaren. De gevels rondom de binnentuin bestaan uit horizontale stroken van beplanting met daartussen grasvlakken en panelen. Zo ontstaat er een oase van rust en natuur.

In de hal bevinden zich ook de (informatie)balies, de wachtruimte, de vergaderruimten, het restaurant en de Raadzaal.

Duurzaamheid

De gemeente wil efficiënt zijn met energie en het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid. De ambities zijn hoog, en dat is ook te zien aan het Huis der Gemeente. Techniek, een zeer goede isolatie, intelligente energiezuinige installaties, een compacte gebouwvorm en een uitgekiend materiaalgebruik zorgen voor duurzaamheid. Zo zorgt warmte-koude-opslag ervoor dat het gebouw in de zomer gekoeld wordt en in de winter verwarmd wordt. Overtollige energie wordt opgeslagen in de bodem zodat er geen energie verloren gaat.

Flexibele werkplekken voor het personeel

Het Nieuwe Werken is uitgangspunt voor het Huis der Gemeente. Dat betekent een papierloze omgeving en flexibele werkplekken voor iedereen. Dit levert een ruimtebesparing op van twintig procent.