Gemeente Dalfsen

Duurzaamheidsprijs 2010

16-12-2010

Leerlingen St. Curiacusschool en familie Wijermars winnaars

Op maandag 13 december heeft de gemeente Dalfsen voor de tweede keer de Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Met het uitreiken van de prijs uit de gemeente haar waardering voor alle particuliere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Uit de inzendingen blijkt dat vooral duurzaam wonen de aandacht heeft van de inwoners van de gemeente Dalfsen.

De inzenders van dit jaar waren Dhr. Hekman met de Heatpipe Solar Collector. Dhr. en Mevr. Wijermars, die een ecologische woning hebben gebouwd. Dhr. van den Berg, die zowel energiebesparende maatregelen heeft getroffen als zonnepanelen op zijn dak heeft aangelegd. Dhr. Wevers, die inwoners uit de gemeente Dalfsen adviseert bij het treffen van energiebesparende maatregelen. Bij de jeugd waren er twee inzenders, de leerlingen van de St. Cyriacusschool en Jasper Logterman van hengelsportvereniging de Brasem.

De Duurzaamheidsprijs Jeugd 2010 ging naar de leerlingen van de St. Cyriacusschool in Hoonhorst. Op de dag van de duurzaamheid op 11 november hebben deze leerlingen zich ingezet om de school en Hoonhorst duurzamer te maken. Zo hebben de leerlingen tips gegeven over duurzame energie en hebben de leerlingen met de Jekko (inzamelhulp) kapotte apparaten ingezameld. De leerlingen deelden hun bevinden ook al met gedeputeerde Rietkerk van de provincie Overijssel. Omdat de St. Cyriacusschool de komende tijd actief aan de slag gaat met het verder verduurzamen van de school heeft de jury besloten de geldprijs van EUR 250,- uit te reiken om de school een steun in de rug te geven.

De jury heeft de ecologische woning van Dhr. en Mevr. Wijermars beloond met de Duurzaamheidsprijs Particulieren 2010. Volgens de jury is de ecologische woning een duurzame woning 2.0. Naast energiebesparing en duurzame energieopwekking, o.a. door een zonneboiler en warmtepomp, heeft de familie Wijermars ook veel aandacht gegeven aan een gezond binnenklimaat. Er is gekozen voor stralingsvrije materialen. Zo is het skelet van de woning van duurzaam hout gemaakt en zijn de muren van de woning gestuukt met leem. Dhr. en mevr. Wijermars hebben een geldprijs van EUR 500,- ontvangen uit handen van de voorzitter van de jury, wethouder Klaas Agricola.

Uitgebreide informatie is over duurzaamheid is te vinden op de website: www.dalfsen.nl/duurzaam
Leerlingen St. Curiacusschool Leerlingen St. Curiacusschool Mevrouw en meneer Wijermars Mevrouw en meneer Wijermars