Technische Universiteit Eindhoven

Jongste vrouwelijke hoogleraar (29) van Nederland bij ST

Geplaatst: 16 december, 2010

Het bestuur van de TU/e heeft dr.ir. Maaike Kroon vandaag, 16 december 2010, benoemd tot hoogleraar Scheidingstechnologie aan de faculteit Scheikundige Technologie (ST). Zij wordt de jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland.

Maaike Kroon, hoogleraar Scheidingstechnologie.

Maaike Kroon, die in haar nog korte loopbaan al veel prijzen won, zal aan de TU/e een eigen groep starten waarin zij onderzoek gaat doen aan nieuwe duurzame scheidingsprocessen voor de chemische industrie. Haar onderzoek zal zich richten op geavanceerde, energie-efficiënte scheidingsmethoden met behulp van onder meer nieuwe hybride materialen en ionische vloeistoffen. Deze nieuwe scheidingsmethoden zullen toepassing vinden bij de productie van hoogwaardige chemicaliën, in nieuwe ontziltingsprocessen, bij dieselproductie uit synthesegas, bij opslag van waterstof en het gebruik van biomassa.

Kroon startte in 1999 haar studie chemische technologie aan de TU Delft. In 2004 behaalde zij cum laude haar ingenieursdiploma en in 2005 rondde zij het TUD honors track programma af, eveneens cum laude. Voor haar studieresultaten en haar afstudeerproject heeft zij een groot aantal prijzen gekregen, waaronder de CIVI-prijs van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen voor de beste propedeuse in chemie en chemische technologie in Nederland in 2000, de prijs van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TUD) voor het meest innovatieve afstudeerproject (2005), de Unilever Research Prijs (2005), de prijs voor de beste afstudeerder aan de TU Delft in de periode 2004-2005, en de prijs van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte als beste afstudeerder aan de TU Delft in de periode 2004-2006.

Reeds in 2006 promoveerde Maaike Kroon cum laude aan de TU Delft (promotoren: prof. dr. G.J. Witkamp & prof. dr. ir. C.J. Peters) op het proefschrift Combined reactions and separations using ionic liquids and carbon dioxide. Voor haar promotieonderzoek werd zij onderscheiden met de DSM Science & Technology Award voor het beste proefschrift in de periode 2006-2007 en met de KNCV-prijs voor het beste proefschrift in de periode 2006-2008.

Na haar promotie heeft Maaike Kroon onder meer gewerkt als postdoc aan het MATGAS onderzoekscentrum in Barcelona (Spanje, 2007) en als visiting assistant professor aan Stanford University (VS, 2008-2010). Sinds kort was zij verbonden als universitair docent aan de sectie Proces & Energie van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen van de TU Delft.