Gemeente Wervershoof


Integrale handhavingsactie bij bedrijven in Wervershoof

De gemeente Wervershoof (afdelingen bouw- en woningtoezicht en Brandweer), het Regionale Milieuteam van de politie Noord-Holland Noord, de Belastingdienst en de Milieudienst Westfriesland hebben in november gezamenlijk een grote hoeveelheid bedrijven in de gemeente Wervershoof gecontroleerd.

Elk jaar vindt er een integrale handhavingsactie plaats, waarbij steeds een ander gebied gekozen wordt. Dit jaar was de actie met name gericht op bedrijven in het buitengebied. Onder een integrale controle wordt verstaan een controle op diverse aspecten waaronder bouwkundige aspecten, brandveiligheid, lozing van afvalwater, opslag en afgifte van (gevaarlijke) stoffen en opslag en afgifte van afval. Doel:
Doel van deze actie is gezamenlijk een bezoek te brengen, zodat de ondernemers in één keer op meerdere aspecten gecontroleerd kunnen worden, in plaats van meerdere keren door alle instanties apart. Een ander doel van de actie is alle bedrijven op orde te brengen en er voor te zorgen dat de veiligheid voor medewerkers, omwonenden en het milieu gewaarborgd wordt.

Conclusie
In totaal zijn 114 bedrijven bezocht, waarbij geen grote excessen geconstateerd zijn. Wel zijn er een aantal "slordigheidsfouten" waargenomen. De indruk van de bedrijven en de bedrijfsterreinen was na afloop van de actie dan ook positief: "Over het algemeen nette en in goede staat verkerende bedrijven waarvan de medewerking als zeer positief is ervaren."

Bij ongeveer 47% van de bedrijven zijn milieuovertredingen aangetroffen. De meeste misstanden zijn geconstateerd bij de opslag van gevaarlijke stoffen en de bodembeschermende voorzieningen. Voor wat betreft de brandveiligheid voldeed een kleine 20% niet aan de veiligheidseisen. Er zou meer aandacht besteedt moeten worden aan de noodverlichtingen en de keuring van de blusmiddelen. Verder voldeed ook 20% van de bedrijven niet aan de bouw wet- en regelgeving en de belastingdienst zal bij een aantal van de bedrijven verder onderzoek instellen.
Tegen twee bedrijven is direct proces verbaal opgemaakt.

Vervolg
Alle bedrijven waar een overtreding is geconstateerd krijgen een brief waarin staat wanneer de overtreding moet zijn opgeheven. Vervolgens vindt er een nacontrole plaats.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171