VU medisch centrum

Het jaar 2010 in citaten

16 december 2010

De glazen plafonds brengen ons in de problemen. Er moet een betere doorstroming komen naar specialisten- en managementposities. Dat gaat niet vanzelf, ook al doen we ons best.
Guy Widdershoven, hoofd van de afdeling metamedica, pleit voor meer culturen in alle lagen. Tracer 1, 14 januari.

Bij ons is het werken aan de NIAZ-normen niet in handen van een paar mensen, maar eigenlijk in handen van iedereen. Hoe ik dat heb georganiseerd? Allereerst door een breed projectteam op te zetten. Cees van Oene, senior verpleegkundige, over de invoering van NIAZ op de afdelingen 9b en 9c. Tracer 2, 28 januari.

Goed geïnformeerde familieleden kunnen nuttige informatie aandragen voor de behandelaar en ze kunnen een belangrijke rol spelen bij de signalering van een terugval bij een cliënt of opvang in zijn thuissituatie.
Elly Driebergen, coördinator familiebeleid. inDrukken 1, 25 februari.

De verkoever is fantastisch ingericht en aangekleed met speelgoed door stichting Jack Rabbit. Met al deze aanpassingen is de MRI-afdeling eindelijk volledig ingesteld op kinderen.
Kinderneuroloog Marjo van der Knaap is enthousiast over de nieuwbouw. Tracer 5, 11 maart.

Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de drie studenten zichzelf voldoende bekwaam vindt om in een spoedeisende situatie adequaat te handelen.
Esmée Smits, derdejaars student, organiseerde daarom met drie anderen een EHBO-cursus voor studenten. Tracer 7, 8 april.

Wij vullen elkaar mooi aan. Zij zijn ver op het gebied van leiderschapsontwikkeling, wij hebben meer aandacht voor de emotionele en mentale invalshoek van de zorg.
Christien van Santen, hoofd bij- en nascholing, over de samenwerking met de Amstel Academie. inDrukken 3, 22 april.

Grotere aantallen leiden tot betere resultaten en minder sterfte, daarom is het goed dat we de taken beter gaan verdelen. Vakinhoudelijk en wat betreft kwaliteit verwacht ik dat het 1 + 1 = 3 zal worden. John Roord, hoofd kinderkliniek en voorzitter van divisie III, over de fusie met het AMC. Tracer 9, 6 mei.

Het is goed dat er nu een opleiding is, waar analisten het snijwerk tot in de finesses leren. Het onderzoek van de weefsels is immers de basis waarop artsen hun diagnose stellen.
Ellis Barbé, patholoog, over de nieuwe post-HBO-opleiding 'Uitsnijden voor analisten'. Tracer 10, 20 mei.

Doordat we straks op hetzelfde terrein zijn gehuisvest zal de samenwerking aanmerkelijk eenvoudiger en daarmee nog beter zijn. Joke van Lonkhuijzen, voorzitter dagelijks bestuur GGZ inGeest, bij de start van de bouw van de Westflank. inDrukken 5, 17 juni.

De regelgeving vanuit Den Haag is explosief toegenomen, terwijl de middelen aanmerkelijk zijn gekrompen. Het stoort me dat universiteiten zich klakkeloos neerleggen bij het overheidsbeleid. Piet Hoogland, bij zijn afscheid als hoogleraar anatomie en Tracer-columnist. Tracer 13, 1 juli.

VUmc gaat een clinical research office inrichten, dat verantwoordelijk is voor de kwaliteitsborging van het wetenschappelijk onderzoek. Wim Stalman, decaan en lid van de raad van bestuur, over de implementatie van een nieuw kwaliteitssysteem voor het mensgebonden onderzoek. Tracer 15, 29 juli.

Psychiatrie is geen gewild vak en in de studie is er weinig aandacht voor. In China bepaalt de staat welk specialisme een arts gaat volgen, wat niet de meest gemotiveerde artsen oplevert. Joyce van Grinsven over haar onderzoek in een Chinese psychiatrische kliniek. inDrukken 7, 12 augustus.

We gaan alle kamers af en het is de bedoeling dat Cliff rustig bij het bed gaat zitten van patiënten die besmet zijn.
Marije Bomers, arts interne geneeskunde, over de inzet van beagle Cliff bij de opsporing van de ziekenhuisbacterie Clostridium difficile. Tracer 18, 9 september.

Patiënten krijgen niet alleen algemene informatie, maar ook poligerichte informatie, onder meer over anesthesie en wie onze artsen zijn.
Ron Hars, leidinggevende polikliniek heelkunde en anesthesiologie, over de narrowcasting-schermen in de wachtkamers. Tracer 19, 23 september.

Het is een intensivering van de bestaande samenwerking tussen Prezens, klinische psychologie, psychiatrie en huisartsgeneeskunde. Zo kunnen we zorg, onderzoek en onderwijs meer integreren.
Annemieke van Straten, klinisch psychologe, over de start van de academische werkplaats. inDrukken 9, 7 oktober.

Het belangrijkste is dat we de gezondheidszorg betaalbaar moeten houden in Nederland. We moeten dat op een slimme manier aanpakken, want simpelweg verder bezuinigen is gevaarlijk.
Elmer Mulder, voorzitter van de raad van bestuur, waarschuwt het nieuwe kabinet. Tracer 22, 4 november.

Elke patiënt participeert in het zorgproces, het is dan ook logisch dat patiënten daarover kunnen en mogen meepraten. Wij willen meedenken over hoe je, vanuit de patiënt gezien, de zorg verder kunt verbeteren. Daniel Sajet over zijn taak als voorzitter van de patiëntenparticipatieraad. Tracer 23, 18 november.

De stabiele, betrouwbare en inspirerende omgeving van de Valeriuskliniek heb ik altijd enorm gewaardeerd. Grote verdienste is de schoolvorming door diepgewortelde tradities.
Witte Hoogendijk, hoogleraar biologische psychiatrie, bij zijn vertrek. inDrukken 11, 2 december.
bron: Tracer