VU medisch centrum

Het jaar van de familie Van Pel: 'Het is maar wat gezellig om met z'n allen hier te werken'

16 december 2010

Vader en moeder opgeleid én werkzaam in VU medisch centrum. Twee dochters die via het flexbureau werken, beide geboren zijn in VUmc en de oudste ook nog bij de VU bewegingswetenschappen studeert. Wat je noemt een echte VUmc-familie. Tracer sprak met Bert, Titia, Jentien en Dorith van Pel.

Foto: Mark van den Brink Bert van Pel startte in 1979 zijn opleiding tot verpleegkundige in VU medisch centrum. Tijdens deze opleiding leerde hij zijn vrouw Titia kennen. Beiden begonnen in VUmc aan hun loopbaan; Bert als anesthesieverpleegkundige en Titia bij neonatologie. Bert volgde een aantal managementopleidingen en eindigde als leidinggevende anesthesie. "In 1990 ben ik weggegaan omdat ik ergens anders ervaring wilde opdoen. In de regio Utrecht heb ik bij verschillende ziekenhuizen als teamleider gewerkt."

Verknocht
Titia werkte in die tijd met veel plezier als verpleegkundige bij neonatologie. De zorg voor haar kinderen was echter reden om in 1998 gas terug te nemen. Ze gingen dichter bij huis werken bij Tergooi Ziekenhuizen. Maar na vijf jaar kwam ze toch weer terug. "Neonatologie is niet overal zo goed ontwikkeld als hier. En daarnaast ben ik verknocht aan Amsterdam." Pas in april van dit jaar, na ruim twintig jaar, keerde ook Bert terug op het oude nest. "Het voelde goed om weer terug te zijn, ook om een aantal oude bekenden weer terug te zien."

Bert geeft nu als unitleider recovery leiding aan de verpleegkundigen bij twee operatiekamers en de dagchirurgie. "Het goede aan VUmc is dat met medewerkers wordt meegedacht. Heb je een gezin, dan wordt daar zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Heb je ambities om een opleiding te doen, dan is dat mogelijk."

Gezellig
Op dit moment werkt Titia drie dagen in de week als verpleegkundige neonatologie, maar ze besteedt ook veel tijd aan het werven van nieuwe collega's. "Samen met een aantal collega's reis ik het hele land af om nieuwe mensen te vinden, en ik ben medeverantwoordelijk voor de jaarlijkse carrièredag."

Oudste dochter Jentien (22 jaar) is derdejaars student bewegingswetenschappen. Via het flexbureau heeft zij onder andere gewerkt als administratief medewerker bij een hoogleraar en bij patiëntenvoorlichting. "Het VUmc is een leuke organisatie om voor te werken en daarbij is het praktisch omdat het dicht bij de universiteit is."

Dochter Dorith (18 jaar) werkt één dag in de week als gastvrouw bij de pijnpoli. "Ik hoef nog maar twee vakken voor mijn VWO-diploma halen, daarom heb ik genoeg tijd om te werken. Ik ben aan het sparen voor een reis naar Ghana, waar ik vrijwilligerswerk ga doen. Als alles goed gaat, haal ik half januari mijn diploma en vertrek ik direct daarna voor drie maanden naar Afrika."

Zowel Dorith als Jentien vinden het maar wat gezellig om in VU medisch centrum te werken, omdat hun ouders dat ook doen. Jentien: "Dan gaan we in de pauze even langs of we gaan samen lunchen." Alleen zoon Tobias heeft geen tijd om in VUmc te werken. "Hij studeert aan de Hogeschool van Amsterdam en is daarnaast een fanatiek marathonschaatser. Elk vrij uurtje is hij te vinden op de Jaap Edenbaan", aldus Bert.

Pauline Diemel
bron: Persbericht