Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Nachtsloot Cothen

Waterschap plaatst 'zware jongens' in Nachtsloot Cothen

Publicatiedatum : 16 december 2010

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op donderdag 16 december een enorme prefab betonnen stuwwand en een vispassage in de Nachtsloot bij de Nachtdijk in Cothen geplaatst. De stuwwand weegt maar liefst 17 ton. De nieuwe stuw vervangt het huidige exemplaar. Deze is te klein geworden, nu de Nachtsloot aanzienlijk wordt verbreed. Vissen kunnen de nieuwe stuw niet passeren. Daarom plaatst het waterschap naast de stuw een De Wit-vispassage. Ook de vispassage wordt prefab aangeleverd.

Kant en klaar uit de fabriek

Uniek is dat de stuw kant en klaar vanuit de fabriek wordt geleverd. Hierdoor verloopt de plaatsing snel. De komende jaren plaatst het waterschap ruim 100 nieuwe stuwen in het Kromme Rijngebied en omgeving om het watersysteem te verbeteren. Hier is veel geld mee gemoeid. Om kosten te besparen worden gestandaardiseerde stuwen geplaatst die goedkoop zijn te produceren en snel kunnen worden geplaatst. Plaatsen van stuwwand

De stuwwand wordt op zijn plek gezet

Voordelen verbreding Nachtsloot

De Nachtsloot moet aanzienlijk worden verbreed om voldoende water te kunnen aanvoeren naar het achterliggende gebied. Door de verbreding hoeft het waterschap de waterstand niet meer extreem hoog op te zetten tijdens nachtvorstschadebestrijding. Daarnaast gaat ook de stroomsnelheid omlaag, waardoor de oevers minder afkalven.

Vispassage vergroot leefgebied vissen

Door middel van de vispassage is de nieuwe stuw passeerbaar voor vissen. De vispassage heeft zes kamers, waamee het peilverschil van 30 centimeter wordt overbrugd. Vissen kunnen straks vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Kromme Rijn, via de Nachtsloot, de Enghsloot en de Oosterlaak, de waterpartijen rondom Houten (Rondwegsloot) bereiken en omgekeerd.

Maatregelen uit watergebiedsplan

De verbreding van de Nachtsloot en de plaatsing van de stuw en vispassage zijn maatregelen uit het watergebiedsplan voor het gebied tussen de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. De maatregelen zijn nodig om wateroverlast te voorkomen, het watersysteem te verbeteren en de aanvoercapaciteit van water voor de fruitteelt te vergroten. Het waterschap is nog tot 2016 bezig in het gebied.