Openbaar Ministerie

Groningen bereidt zich goed voor op jaarwisseling

16 december 2010 - Arrondissementsparket Groningen

Groningen bereidt zich goed voor op jaarwisseling

Maak er een leuk en veilig feestje van!

We tellen af naar 2011. De viering van oud en nieuw is een leuk feest. De meeste mensen maken er ook een leuk feest van. Toch zijn er ook mensen die over de schreef gaan. De Groningse gemeenten, de hulpverleningsdienst, de politie en het Openbaar Ministerie bereiden zich daarom voor op het grootste evenement van het jaar. Mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid als het om veiligheid gaat. Zowel in het voorkomen van gevaarlijke situaties en geweld als in het melden hiervan.

`Leuk en veilig feest'
Burgemeester Rehwinkel van Groningen: `Veel gemeenten organiseren leuke activiteiten en feesten tijdens de kerstvakantie. Tijdens de jaarwisseling vinden in de Stad meerdere feesten plaats. Voor jong en oud is genoeg te doen tijdens de feestdagen. Geweld, brandstichtingen en vernielingen zijn zinloos. Bovendien kost het de samenleving veel geld. Laten we er vooral een leuk en veilig feest van maken. Waarbij we rekening houden met elkaar en gezond het nieuwe jaar ingaan.'

Getuige van vernieling, brandstichting of geweld? Tijdens de jaarwisseling kunnen daders van bijvoorbeeld geweld, brandstichting of vernieling worden aangehouden, omdat mensen direct via 1-1-2 de politie bellen. Een goed signalement helpt om de daders te pakken. Daarnaast heldert de politie veel zaken op, maar ontbreekt nogal eens een aangifte. Doe daarom altijd aangifte. Helpt u mee?

§ Spoed: bel 1-1-2 als elke seconde telt. § Geen spoed, wel politie: bel 0900-8844 § Mail (geen spoed): schrijf op wat u heeft gezien en gehoord en mail de politie met informatie (geen spoed) en uw contactgegevens via de politie-website. Wij kunnen dan op een later moment contact met u opnemen.
§ Anoniem melden: Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). § Twitter

Twitter
Vanuit de politie en het Openbaar Ministerie Groningen wordt rondom de jaarwisseling getwitterd. Vanuit deze bestaande accounts, maar ook vanuit een speciaal Oud en Nieuw-account. Hierop worden bijvoorbeeld alcoholcontroles vooraf aangekondigd. Ook krijgt u tips over wat u moet doen als u live getuige bent van bijvoorbeeld een mishandeling. En hoe u de politie, brandweer of ambulance kunt bereiken. Daarnaast kunt u tijdens de jaarwisseling via Twitter informatie (geen spoed en geen acute politieactie) doorgeven als u getuige bent van bijvoorbeeld geweld, brandstichting of vernieling. Volgt u ons, dan volgen wij u. Zodat u altijd een Direct Message (DM) naar het politie- of het Oud en Nieuw-account kunt sturen. Ook kunt u uw buurt- of jeugdagent op Twitter volgen. Zo kunt u ook met hem/haar in contact komen.

Raddraaiers
Ouders van jongeren die tijdens de vorige jaarwisseling met de politie in aanraking zijn geweest, krijgen een brief van de politie. In die brief doet de politie een beroep op ouders om erop toe te zien dat hun zoon/dochter niet in herhaling valt. Als dat wel gebeurt, dan kan een jongere een strafblad krijgen. Voor de toekomst van jongeren is het belangrijk om een strafblad te voorkomen.

Geweld tegen hulpverleners en politie
De politie treedt streng op tegen mensen die het werk van ambulancepersoneel, brandweer en de politie hinderen en belemmeren. Ook geweld tegen deze medewerkers wordt niet getolereerd. Het Openbaar Ministerie eist fors zwaardere straffen tegen verdachten van geweld en respectloos gedrag tegen hulpverleners, politie en andere werknemers in de publieke sferen, zoals medewerkers van het openbaar vervoer.

Snelrecht: meteen een dagvaarding bij aanhouding Daarnaast is snelrecht van toepassing. Dat betekent dat zoveel mogelijk aangehouden verdachten, die de cel weer mogen verlaten, meteen een dagvaarding van de officier van justitie mee naar huis krijgen. Op 21 januari 2011 zijn er twee speciale zittingen waarop alle snelrechtverdachten voor de rechter moeten verschijnen. Deze verdachten kunnen hogere strafeisen dan normaal tegemoet zien, zelfs tot 175%.

Meer informatie
§ Hoe omgaan met vuurwerk? Kijk op de speciale site van Halt. § Contact met buurt- of jeugdagenten? Kijk op http://www.politie.nl/groningen.
§ Feesten en activiteiten in de gemeente Groningen? Kijk op www.opzngronings.nl.
§ Feesten en activiteiten in andere gemeenten? Kijk op uw eigen gemeentepagina.

Dit is een gezamenlijk bericht van Regiopolitie Groningen, Openbaar Ministerie Groningen, Hulpverleningsdienst Groningen en de gemeente Groningen.