D66

donderdag 16 december 2010

EP: individuele sancties tegen verantwoordelijken dood Magnitsky

Het Europees Parlement vindt dat Europa een inreisverbod moet opleggen aan individuele Russische ambtenaren die betrokken zijn bij de dood van de Russische advocaat Sergei Magnitsky.

Europarlementslid Marietje Schaake: "De EU en Rusland hebben een belangrijke relatie, waarvan het respect voor mensenrechten een integraal onderdeel vormt."

Stemming Mensenrechtenrapport 2009

Het EP vindt naast reisbeperkingen ook dat tegoeden van verantwoordelijke ambtenaren tijdelijk bevroren moeten kunnen worden. De voorgestelde sancties zijn onderdeel van het Mensenrechtenrapport 2009 waar het Europees Parlement vandaag over heeft gestemd.

Opleggen individuele strafmaatregelen

Marietje Schaake was in de Buitenland Commissie een van de initiatiefnemers van het voorstel. Ze vindt het opleggen van individuele strafmaatregelen een effectief instrument als er mensenrechten geschonden worden.

"Ook in andere landen waar mensenrechten worden geschonden, zoals Iran, gebruiken we dit specifieke middel in een poging een einde te maken aan het straffeloos martelen, censureren en executeren van burgers."

Lobby vanuit Rusland

Het Russische parlement, de Doema, deed er alles aan om een akkoord over de maatregel te voorkomen. Er was zelfs een delegatie naar Straatsburg gestuurd om Europarlementariƫrs ervan te overtuigen om tegen de resolutie te stemmen.

Kennis van corruptiezaken

Magnitsky overleed in november 2009 onder onopgehelderde omstandigheden toen hij in voorlopige hechtenis zat. Het westerse bedrijf waar hij voor werkte, Hermitage Capital Group, was met de Russische overheid in een rechtszaak verwikkeld over vermeende belastingontduiking. Magnitsky zou zijn opgepakt omdat hij te veel over corruptiezaken wist.

Bekijk de speech van Marietje Schaake: