D66

donderdag 16 december 2010

Homomonument kanshebber Europees Erfgoedlabel

Europa krijgt een Europees Erfgoedlabel. Het Europees Parlement heeft hier vandaag mee ingestemd.

Alle locaties en monumenten die het Europees cultureel erfgoed, Europese waarden en diversiteit symboliseren komen in aanmerking.

Bewustwording democratische waarden vergroten

D66 Europarlementariƫr Marietje Schaake: "In Nederland zou het homomonument in Amsterdam het Europees Erfgoedlabel kunnen krijgen, als symbool van gelijke rechten voor alle EU-burgers." Ook het Anne Frank huis vindt Schaake een goede kandidaat, of de Ridderzaal in Den Haag waar Winston Churchill in 1948 een speech heeft gehouden over samenwerking in Europa. Volgens Schaake draagt het Europees Erfgoedlabel bij aan de bewustwording van Europese democratische waarden.

Online dialoog

Als het label een toegevoegde waarde wil hebben dan moet het bij zoveel mogelijk mensen bekend zijn. Het internet is hiervoor een geschikt medium. Schaake roept op tot een online dialoog tussen Europeanen over de Europese culturele diversiteit en erfgoed.

Het project is in 2006 door Frankrijk, Hongarije en Spanje in het leven geroepen om Europeanen een groter gevoel van betrokkenheid te geven. De lidstaten hebben in 2008 voorgesteld om er een Europees breed label van te maken. Het Europees Erfgoedlabel komt naast het UNESCO-label, dat bouwkundig en natuurlijk erfgoed beschermt.