Onderzoek brengt ervaringen patiënten in kaart

donderdag 16 december 2010

Hoe beleven mensen met hart- en vaatziekten hun ziekte? Voor het eerst brengt een onderzoek de emoties in kaart achter de ziekte en de behoeften van patiënten aan psychosociale begeleiding. Dit geldt voor de gehele breedte van hart- en vaatziekten. Uniek is dat enkele patiënten ook als onderzoeker deelnamen aan het onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het VU medisch centrum (VUmc), afdeling metamedica, in opdracht van de Hartstichting. Het was een samenwerking met patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep.

Persoonlijke ervaring
In het onderzoek werden patiënten geïnterviewd over hun ervaringen en voor hen ingrijpende momenten tijdens hun ziekte. Zo ervaren patiënten met een acuut hartinfarct de reanimatie en de rit naar het ziekenhuis als zeer heftig.

Bij chronische patiënten spelen weer andere aspecten, zoals:
* de relatie met de partner

* de leefstijl veranderen

* weer doorgaan of juist stoppen met werken
* de (terugkom)controles bij de artsen

Er is behoefte aan meer aandacht van zorgprofessionals voor de psychosociale gevolgen van de ziekte. Studies naar persoonlijke ervaringen met ziekten zijn schaars en richten zich meestal op een bepaald aspect, zoals hoe mensen een pacemaker ervaren.

Het is de 1e keer dat de beleving en persoonlijke ervaringen van patiënten zo systematisch en zorgvuldig in kaart is gebracht.

Behoeften
Het onderzoek geeft een aantal aanbevelingen over wat patiënten verwachten van en belangrijk vinden aan psychosociale ondersteuning. Hieruit kwam naar voren dat patiënten behoefte hebben aan beter persoonlijk contact, aandacht en betrokkenheid van de zorgprofessional.

"Dat een hart- of vaatziekte bijna altijd gepaard gaat met emoties, zoals angst en onzekerheid, wordt volgens patiënten nog onvoldoende belicht in het contact met de arts", constateert drs. Merel Visse, die samen met drs. Anja de Kruif het onderzoek vanuit het VUmc heeft geleid. "Patiënten vinden dat artsen hier meer rekening mee moeten houden in de begeleiding en hier ook actiever naar moeten vragen."

Verder vinden patiënten dat psychosociale ondersteuning actief en herhaald aangeboden moet worden. Ook na langere tijd hebben patiënten behoefte aan ondersteuning, zo zegt een geïnterviewde patiënt: "Een half tot driekwart jaar nadat het gebeurd is, ben je iemand anders. Ze moeten altijd de mogelijkheid open laten om binnen een jaar terug te komen."

Patiënten geven ook aan meer behoefte te hebben aan ondersteuning bij het hervinden van zelfstandigheid en de invulling van hun nieuwe 'ik'.

Over het onderzoek
Het betreft een kwalitatief onderzoek van 24 diepte-interviews met mensen met hart- en vaatziekten (inclusief CVA). Aanvullend zijn 2 focusgroepen gehouden.

Daarnaast zijn 3 patiënten opgeleid tot onderzoekspartner en hebben als lid van het onderzoeksteam meegewerkt aan de rapportage. Het doel: dat het onderzoek zo veel mogelijk bij de beleving van patiënten aansloot.

De interviews vonden plaats van oktober 2009 tot juli 2010. Resultaten en methoden van het onderzoek worden gebruikt bij de implementatie van psychosociale screening en interventie in een ziekenhuis in Lelystad.

De Hartstichting en De Hart&Vaatgroep hebben tips en aanbevelingen van de patiënten in een overzichtelijke rapportage gezet en verstuurd aan betrokken zorgprofessionals, zodat zij deze kunnen gebruiken in hun dagelijkse praktijk.

Meer informatie
Lees meer over het onderzoek, het onderzoeksrapport en de rapportage voor zorgprofessionals (opent in nieuw venster).