College van Beroep voor het bedrijfsleven

College verklaart beroep Stedin over transporttarief ongegrond

Den Haag, 16 december 2010 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 15 december 2010 uitspraak gedaan over een geschil tussen Europees Massagoed-Overslag B.V. (hierna: EMO) en haar netbeheerder Stedin Netbeheer B.V. (hierna: Stedin).

De vraag was of voor de berekening van het transporttarief voor elektriciteit de verbindingen tussen twee inkoopstations op het bedrijfsterrein van EMO en het door Stedin beheerde elektriciteitsnet moeten worden aangemerkt als één meervoudige aansluiting of als twee afzonderlijke aansluitingen op dat net.

Stedin is uitgegaan van twee afzonderlijke aansluitingen en heeft bij EMO twee maal een transporttarief in rekening gebracht.

Het College oordeelt dat in dit geval voor de berekening van het transporttarief sprake is van één aansluiting, zodat maar één keer een transporttarief mag worden berekend. De inkoopstations EMO I en EMO II behoorden in het verleden tot twee afzonderlijke bedrijven, die zijn samengevoegd tot één onroerende zaak als bedoeld in de WOZ. De punten waar EMO I en EMO II met het net zijn verbonden liggen in delen van het net van Stedin die in normale bedrijfstoestand galvanisch met elkaar zijn verbonden en vallen in een en dezelfde tariefcategorie. Uit de Elektriciteitswet 1998 en de TarievenCode volgt dan dat de verbindingen van EMO I en EMO II voor de vaststelling van het transporttarief gesommeerd worden.

LJ Nummer:

BO7300

Zie het origineel
Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 16 december 2010